Vesti -

Koliko zaista zarađuju programeri u Srbiji: Subotica dvostruko "jeftinija" od Beograda

Prosečna neto plata programera u Srbiji je 1.225 evra.

Izvor: B92/A.R.
Podeli
Foto: Depositphotos, AndrewLozovyi
Foto: Depositphotos, AndrewLozovyi

To su pokazali podaci vodećeg sajta za zapošljavanje IT kandidata u Srbiji helloworld.rs. Najviše plaćena pozicija je softverski inženjer (Software Engineer) sa iznosom od 7.500 evra neto, i to u Beogradu.

Istraživanje je sprovedeno u periodu jul 2020. godine – februar 2021. godine, sa više od 1.000 upisa plata od strane kandidata. Iznos plate u IT industriji zavisi od nekoliko faktora. Na prvom mestu je senioritet odnosno godine relevantnog iskustva – pa tako prosečna plata senior programera iznosi 1.724 €, medior programera 1.144 €, a juniora 736 €.

Zanimljiv podatak je da iako senior programeri spadaju u grupu zanimanja koja su u deficitu, najviše raspisanih oglasa u 2020. je bilo za medior programere - čak 65% od ukupno raspisanih IT oglasa za posao.

Pored senioriteta, na visinu zarade utiče i tehnologija kojom rade programeri. Prema tome top 5 prosečno najplaćenijih pozicija u IT industriji su:

1. Technical Lead sa prosečnom platom od 2.520 €;

2. Delivery Manager sa prosečnom platom od 2.300 €;

3. Solution Architect sa prosečnom platom od 2.258 €;

4. Software Architect sa prosečnom platom od 2.244 €;

5. Chief Technology Officer (CTO) sa prosečnom platom 2.029 €.

Prethodno sprovedeno istraživanje pokazalo je da tokom 2020. godine su poslodavci najviše tražili programere za poznavanjem sledećih tehnologija: JavaScript, Java, NET, PHP, Python, C# i C++.

Pored tehnologije, utiče i grad u kom je kompanija koja zapošljava. Pa tako prosečne plate u IT centrima u Srbiji iznose: Beograd sa prosekom od 1.664 €, Novi Sad 1.104 €, Niš 1.229 €, Subotica 831 € i u Kragujevac sa 1.196 €.

Ukoliko se pogleda koje su pozicije najplaćenije po IT centrima u Srbiji, prema upisima kandidata na stranici helloworld.rs, situacija je sledeća:

1. U Beogradu je Software Engineer najplaćeniji i to sa neto iznosom od 7.500 €;

2. U Novom Sadu Software Developer i IT manager sa neto platom od 3.000 €;

3. U Nišu je to pozicija Technical Lead i neto plata od 3.500 €;

4. U Subotica je pozicija Software Architect i neto iznos od 1.700 €;

5. A u Kragujevcu je to Chief Technology Officer (CTO) i neto platom od 2.800 €.

"Kada se uzme u obzir da je IT industrija u stalnom porastu, a da su IT kadrovi (seniori i mediori) u deficitu, ove informacije nisu ni malo iznenađujuće. Pa ni to da će jedna kompanija u glavnom gradu da izdvoji 7.500 € za senior programera koji ima iskustvo u radu sa tehnologijom koja mu je potrebna. Ili pak da će neka kompanija u manjem gradu da izdvoji veći iznos samo kako bi privukli kvalitetni kadar", zaključuje se u saopštenju sajta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.