Vesti -

"Kilometar do Ušća - gondolom za 5 minuta"

Beograd -- Za 4 godine urađeno je mnogo infrastrukturnih projekata, u 2017. prestonicu je posetilo milion turista, projektima poput gradnje gondole, taj broj će se uvećati

Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To su poručili prvi i treći sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" Zoran Radojičić i Siniša Mali.

Cilj je, kažu, da se za nekoliko godina, broj turista u gradu udvostruči.

Gradonačelnik Beograda Suiniša Mali je Radojičiću, ali i građanima, predstavio projekat izgradnje gondola, duge oko kilometer, koja će povezivati Kalemengdan i Ušće.

Radojičić je ocenio da je zahvaljujući infrastrukturnim projektima, Beograd "definitvno bolji i lepši grad", a da se projektima poput izgradnje godine to još mora popraviti.

"Naš cilj je da za nekoliko godina imamo dva miliona turista, da ih bude duplo veći broj nego sada. Gondola je jedna od stvari koja će nam pomoći da turisti dodju i vide lepote grada, a taj i slične projekte treba da razvijamo i na njima insistiramo", rekao je Radojičić novinarima.

On je ukazao da se, zbog građana, razvoj tog i sličnih projekata mora pratiti na transparentan način, kako bi žitelji imali preciznu informaciju i znali kako se projekti realizuju.

"Ovo je još jedna tačka zbog koje će naš turizam da se razvija. Imaćemo jaku konkurenciju u mnogim evropskim gradovima, ali možemo da se nosimo sa evropskim i svetskim metropolama. Sigurno da idemo prema realizaciji našeg cilja", rekao je Radojičić.

Mali je dodao da je Beograd prošle godine posetilo milion turista, što je povećanje od 23 odsto u odnosu na 2016. godinu, a da je zarada oko 800 miliona evra.

"Ove godine imamo cilj da zaradimo oko milijardu evra", podvukao je Mali i dodao da je Beograd postao atraktivan i privlačan za turiste, te da od toga živi veliki broj gradjana.

Kako je rekao, gondola koja će povezati dve obale Save, počeće da se radi u drugoj polovini ove godine, ili najkasnije do kraja godina, nakon što tokom leta, na tender bude izabran izvodjač radova.

"Ova ideja postoji od 1922. godine, ali niko nije imao smelosti, znanja ni želje da se u ovaj projekat upusti", rekao je Mali.

Kako je rekao, investicija je vredna 15 miliona evra, trećinu sredstava je obezbedio grad, a dve trećine Vlada Srbije.

"Do sredine sledeće godine Beograd će imati novu gondolu, novu atrakciju, još jedan simbol grada", naznačio je Mali.

Gondola će, dodao je, biti urađena po nasavremenijim standarnima, biće duga 986 metara, a prelaziće pet do šest minuta sa jedne na drugu stranu, brzinom oko 5-6 metara po sekundi. Primaće između 10 i 35 putnika, a u kabinu će moći da se unose i bicikli.

"Sve smo uradili i sve ćemo uraditi kako bi Beograd bio bogatiji za ovaj projekat", rekao je Mali. "Naše najveće bogatstvo su reke Sava i Dunav i ko bude koristio gondolu, turisti i sugradjani, imaće priliku da uživaju u pogledu na Beograd na vodi, Kalemegdan, ušće dve reke...", rekao je Mali.

On je podsetio da je pre nekoliko godina definisana strategija spuštanja grada na reke, a gondola je, kaže, sastavni deo strategije.

"Svi će moći da prošetaju pešačkom zonom, zatim po Kalemegdanu, gondolom se prebace do parka Ušće, gde je otvoren Muzej savremene umetnosti, i nakon toga se vrate novim Savskim mostom, do Sava promenade, da što više vremena provedu pored reka. „Od te strategije nećemo odustati", rekao je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.