Vesti -

"Industrijska zona u Vojvodini bila bi strahovit podsticaj za našu ekonomiju"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je razgovarao sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom o izgradnji industrijske zone u Vojvodini.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: B92
Foto: B92

"Razgovarali smo industrijskoj zoni koju bi turska kompanija trebalo da napravi u Vojvodini. Time bi rešili svako pitanje nezaposlenosti", poručio je Vučić iz Istanbula i dodao da bi to rešilo i pitanje plata, penzija i ukupnog BDP-a

To bi, kako kaže, značilo da bi neko doveo veliki broj turskih kompanija da tu rade, da proizvode, da im tu bude sedište.

"To bi bio strahovit podsticaj za rast naše ekonomije", rekao je on.

On je naveo da u Srbiji gotovo da više nema prostora za industrijske zone i najavio da će u narednom periodu to pitanje biti u fokusu, kako bi se Srbija reindustrijalizovala i privukla investitore iz Turske, Nemačke i ostalih zemalja.

Vučić je rekao da su razgovarali i o infrastrukturnim projektima, da su bili i predstavnici kompanija koje rade projektnu dokumentaciju za auto-put Karađorđe.

"Razgovarali smo i o putu Novi Pazar-Tutin, koji je važan za ljude koji žive tamo", rekao je i dodao da bi to trebalo da bude završeno za godinu i po.

On je rekao da je stopa nezaposlenost pre par godina bila 25, 9 odsto, a da je ona danas 7,3 odsto, da je prosečna plata bila 329 evra a da je danas 511 evra.

Primanja su, kako je rekao, skočila 60 odsto. "To je ogroman korak napred."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.