Godina preduzetništva: Oprema za MSP

Program za nabavku opreme za mala i srednja preduzeća i one koji vode dvojno knjigovodstvo biće objavljen tokom naredne sedmice ili najkasnije krajem meseca.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 17.05.2016.

14:33

Godina preduzetništva: Oprema za MSP
Foto: Thinkstock

Razvojni program će biti otvoren u toku juna, najavila je Marija Stošković iz Sektora za mala, srednja preduzeća i preduzetništvo Ministarstva privrede.

Ona je podsetila da je Vlada Srbije donela odluku da 2016. bude Godina preduzetništva i za te namene opredeljeno je 16 milijardi dinara za programe podrške malim i srednjim preduzećima od čega su 4, 4 bespovratna sredstva.

Privredna komora Beograda i Regionalna agencija za razvoj i evropske integracije Beograda organizovale su danas predstavljanje Godine preduzetništva i programe koji se nude.

Stošković je navela da to praktično znači da se sistemski pristupilo objedinjavanju svih programa podrške malim i srednjim preduzećima sa nacionalnog nivoa.

Ministarstvo privrede je, dodala je, ponudilo četiri programa.

Jedan podrazumeva nefinansijsku podršku, odnosno edukaciju i obuku koja se sprovodi po celoj Srbiji, a tri programa su osmišljena kao finansijska podrška malim i srednjim preduzećima.

“To su program za nabavku opreme, za mala, mikro preduzeća i preduzeća koja vode dvojno knjigovodstvo. Taj će poziv biti objavljen u toku sledeće nedelje, a drugi program je finansijska podrška početnicima, odnosno start ap programi za početnike i one koji tek planiraju da registruju svoj biznis", rekla je Stošković.Taj program je već objavljen.

Pored toga, postoji i razvojni program koji je namenjen onima koji posluju duže od dve godine i on podrazumeva 20 odsto nepovratna sredstva države i 80 odsto sredstava Fonda za razvoj.

Kako je dodala Stošković, zainteresovani se sa svim detaljima i uslovima mogu upoznati na sajtu Ministarsva privrede ili www.godinapreduzetništva.rs.

Stošković je rekla da je jedan od uslova da preduzeća budu registrovana u APR i dodala da je za programe vlada veliko interesovanje, kao i da formiranje nove vlade neće uticati na programe niti predviđena sredstva i ciljeve koji se žele postići ovim programom.

Rukovodilac Centra za razvoj preduzetništva Privredne komore Beograda Maja Stošković rekla je je primetno da je pristup izvorima finansiranja potreba i ključan problem sektora malih i srednjih preduzeća.

"Danas su ovde sve institucije koje u godini preduzetništva nude programe podrške finansijske i nefinansijske i pojedinačno će se predstaviti svi programi da bi se videlo ko sve može aplicirati", rekla je Stošković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: