Vesti -

Godina preduzetništva: Oprema za MSP

Beograd -- Program za nabavku opreme za mala i srednja preduzeća i one koji vode dvojno knjigovodstvo biće objavljen tokom naredne sedmice ili najkasnije krajem meseca.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Direktor Filijale Beograd Fonda za razvoj Milan Ljušić naveo je da taj fond i ove godine "nastupa" sa kreditnom linijama kao i svih prethodnih godina. "Ove godine odobravamo i godinu dana grejs period, zatim obrtna sredstva odobravamo na četiri godine, sa devet meseci grejs periodom, kamatne stope su kod nas i dalje najkonkurentnije i iznose 1, 5 do tri odsto zavisno od toga koji je oblik obezbedjenja", rekao je Ljušić. Pored te dve kreditne linije, na raspolaganju su i krediti za održavanje tekuće likvidnosti, krediti za likvidnost i od ove godine i start ap krediti uz bespovratna sredstva u saradnji sa Ministarstvom privrede. On je rekao da su start ap krediti popularni u Srbiji i da ima dosta podnetih zahteva. Svima zaintersovanima svakog dana je na raspolaganju Kol centar od 9 do 14 sati, dodao je.

Razvojni program će biti otvoren u toku juna, najavila je Marija Stošković iz Sektora za mala, srednja preduzeća i preduzetništvo Ministarstva privrede.

Ona je podsetila da je Vlada Srbije donela odluku da 2016. bude Godina preduzetništva i za te namene opredeljeno je 16 milijardi dinara za programe podrške malim i srednjim preduzećima od čega su 4, 4 bespovratna sredstva.

Privredna komora Beograda i Regionalna agencija za razvoj i evropske integracije Beograda organizovale su danas predstavljanje Godine preduzetništva i programe koji se nude.

Stošković je navela da to praktično znači da se sistemski pristupilo objedinjavanju svih programa podrške malim i srednjim preduzećima sa nacionalnog nivoa.

Ministarstvo privrede je, dodala je, ponudilo četiri programa.

Jedan podrazumeva nefinansijsku podršku, odnosno edukaciju i obuku koja se sprovodi po celoj Srbiji, a tri programa su osmišljena kao finansijska podrška malim i srednjim preduzećima.

“To su program za nabavku opreme, za mala, mikro preduzeća i preduzeća koja vode dvojno knjigovodstvo. Taj će poziv biti objavljen u toku sledeće nedelje, a drugi program je finansijska podrška početnicima, odnosno start ap programi za početnike i one koji tek planiraju da registruju svoj biznis", rekla je Stošković.Taj program je već objavljen.

Pored toga, postoji i razvojni program koji je namenjen onima koji posluju duže od dve godine i on podrazumeva 20 odsto nepovratna sredstva države i 80 odsto sredstava Fonda za razvoj.

Kako je dodala Stošković, zainteresovani se sa svim detaljima i uslovima mogu upoznati na sajtu Ministarsva privrede ili www.godinapreduzetništva.rs.

Stošković je rekla da je jedan od uslova da preduzeća budu registrovana u APR i dodala da je za programe vlada veliko interesovanje, kao i da formiranje nove vlade neće uticati na programe niti predviđena sredstva i ciljeve koji se žele postići ovim programom.

Rukovodilac Centra za razvoj preduzetništva Privredne komore Beograda Maja Stošković rekla je je primetno da je pristup izvorima finansiranja potreba i ključan problem sektora malih i srednjih preduzeća.

"Danas su ovde sve institucije koje u godini preduzetništva nude programe podrške finansijske i nefinansijske i pojedinačno će se predstaviti svi programi da bi se videlo ko sve može aplicirati", rekla je Stošković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.