Vesti -

Francuske IT kompanije stižu pre Emanuela Makrona u Srbiju

Pred dolazak francuskog predsednika Emanuela Makrona sve više je i francuskih firmi koje žele saradnju sa Srbijom u ITju, saobraćaju i rudarstvu.

Izvor: RTS
Podeli
FOTO: Depositphotos, LukaFunduk
FOTO: Depositphotos, LukaFunduk

Robna razmena Srbije i Francuske premašiće ove godine milijardu evra.

Francuski ambasador Mondoloni kaže da ohrabruje saradnja francuskih kompanija sa Srbijom i da je posebno interesantno ulaganje u obnovljive izvore energije.

Srbija je pred novim industrijskim ciklusom i novom industrijskom politikom. To podrazumeva i ulaganje u rudnike sa ciljem da rudarstvo učestvuje u domaćem bruto proizvodu sa pet procenata.

Prethodnica dolaska francuskog predsednika u posetu Srbiji su i francuske kompanije koje donose visoku tehnologiju.

"Mi smo prisutni u oblasti železničke infrastrukture u Srbiji, ali već su tu ili sada dolaze firme koje nude visoke tehnologije poput Šnajdera ili Dasija. Korišćenje geotermalne energije u Srbiji je u povoju i mi se nadamo da će, kada bude došao predsednik Makron sredinom jula, u toj oblasti biti potpisan neki ugovor", naveo je Frederik Mondoloni, ambasador Francuske u Srbiji.

Francuska je u Srbiji i veliki investitor i privrednici obe zemlje smatraju da je pred nama ogroman potencijal u saradnji i da nema oblasti u kojoj ona ne može biti povećana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.