Biz - B92.net

Evo odakle smrad u stanovima

Beograd -- Materija koja izaziva smrad i potencijalno je štetna za zdravlje ljudi u novim stanovima u Bloku 72 potiče iz premaza za zidove, pišu Novosti.

Izvor: B92, Novosti
Podeli

Nedozvoljen gas pronađen je u oplatolu, koji se koristi kao premaz za zidove, čiji je proizvođač preduzeće Ekosekund iz Beograda, kažu u Građevinskoj direkciji Srbije, navodi list.

"Mi smo već kontaktirali sa građevinskom i ekološkom inspekcijom, a obavestićemo i tržišnu. Za sada nam je prioritet da zbrinemo ljude, ali će se ovaj problem sigurno rešiti na sudu", navode u Građevinskoj direkciji Srbije.

Analize stručnjaka pokazale su prisustvo različitih materija poput benzena, okluena, akrolina, fenantrena u zidovima novih stanova u novobeogradskom bloku 72, koje je gradila Građevinska direkcija Srbije.

“Registrovane su niske koncentracije koje u akutnom smislu ne mogu da dovedu do nastanka neke bolesti. Možda bi takve koncentracije imale uticaj na zdravlje kada bi bili izloženi duži vremenski period“, objašnjava Milan Milutinović iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Kod osetljivih osoba od ovih isparavanja mogu se javiti alergija, kašalj ili glavobolja, zato je svim stanarima još ranije ponuđeno preseljenje u naselje Stepa Stepanović.

Budući da se još ne zna kako su ove materije dospele u stanove, istraživanja se nastavljaju sve dok se ne otkrije uzrok i rešenje ovog problema. Stanarima je takođe obezbeđeno da na Vojnomedicinskoj akademiji urade testove kako bi proverili svoje zdravstveno stanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.