Dva rekorda u istom mesecu: Srpska hidroelektrana nastavlja da proizvodi struju punom parom

Hidroelektrana Zvornik postavila je novi dnevni rekord u proizvodnji električne energije.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 13.01.2021.

13:20

Dva rekorda u istom mesecu: Srpska hidroelektrana nastavlja da proizvodi struju punom parom
Foto: Depositphotos, Mari1Photo

U pitanju je 2,84 miliona kilovat-sati proizvedenih 11. januara zahvaljujući revitalizovanim agregatima, saopštila je danas Elektroprivreda Srbije (EPS).

To je drugi put ovog januara da hidroelektrana Elektroprivrede Srbije u Malom Zvorniku podiže granicu maksimalne dnevne proizvodnje.

Novi rekord je za oko 5.000 kilovat-sati veći od prethodnog zabeleženog 3. januara.

U EPS-u navode da je povećanje proizvodnje zelene energije i bolje iskorišćenje dotoka na Drini omogućila investicija EPS-a kojom su potpuno obnovljena sva četiri agregata uz povećanje snage i produženje radnog veka.

U HE Zvornik projekat je započet 2016. godine i revitalizacija sva četiri agregata završena je početkom 2020. godine.

Snaga agregata povećana je za ukupno 30 megavata, a vrednost investicije iznosila je 70 miliona evra od čega je 65,5 miliona evra iz kredita KfW banke.

Novi agregati u hidroelektrani puštenoj u rad 1955. godine, pri trenutnim hidrološkim uslovima, proizvode oko 20 odsto više energije nego prvobitni.

Nakon revitalizacije, ukupna instalisana snaga agregata je 125,6 megavata, što je za 30 odsto više u odnosu na snagu pre revitalizacije.

To je, objašnjavaju u EPS-u, kao da je u HE Zvornik postavljen još jedan agregat. Revitalizacija je, kako navodi u EPS u saopštenju, doprinela većoj proizvodnji električne energije, manjim troškovima održavanja i produžetku životnog veka ove hidroelektrane za novih 40 godina.

Očekivano povećanje proizvodnje električne energije ove hidroelektrane na godišnjem nivou je i do 15 odsto, zavisno od hidroloških uslova ili oko 70 miliona kilovat-sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

9 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: