Vesti -

Dugovi toplana 9 milijardi dinara

Član Saveta Agencije za enegetiku Dejan Stojanović izjavio je da su dugovi svih toplana u Srbiji za isporučeni gas devet milijardi dinara.

Izvor: Beta
Podeli

To je dvostruko manje nego u istom periodu prošle godine.

On je na konferenciji o grejnoj sezoni u Srbiji kazao da toplane za mazut NIS-u i ostalim dobavljačima duguju 550 miliona dinara, ali da istovremeno njihova potraživanja od građana i budžetskih institucija iznose oko 20 milijardi dinara.

Precizirao je da će za nabavku energenata za ovu grejnu sezonu za 59 toplana u Srbiji biti potrebno 300 miliona evra. Za grejnu sezonu je, po rečima Stojanovića, potrebno oko 201.500 tona uglja, 112.000 tona mazuta i 560 miliona kubnih metara gasa.

Instalisani kapaciteti svih toplana u Srbiji su 6.000 megavata toplotne energije, a daljinsko grejanje koristi 600.000 domaćinstava. Stojanović očekuje da će, posle primene sistema naplate daljinskog grejanja po utrošku računi domaćinstava biti manji za 15 do 25 odsto.

On je dodao da će fiksni deo mesečnog računa za grejanje biti 25 do 35 odsto od ukupne cene, a ostatak će zavisiti od potrošnje. Konferenciju "Elektroenergetski sistem i grejna sezona u Srbiji" organizovao je dnevni list "Danas".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.