Vesti -

Država ruši i kuće od 100.000 EUR FOTO

Perućac -- Na jezeru Perućac završeno je rušenje 45 objekata podignutih u zoni u kojoj je gradnja najstrože zabranjena.

Izvor: Tanjug
Podeli

Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandar Simić je najavio da će uskoro početi i uklanjanje objekata u dolini reke Uvac i na Kopaoniku, a potom i u Nacionalnom parku Đerdap.

Inspekcija Ministarstva donela je rešenja za uklanjanje ukupno 85 objekata na Perućcu, a vlasnici su 35 objekata uklonili sami, dok će preostalih pet objekata biti uklonjeno po pravosnažnosti donetih rešenja.

Za četiri objekta je podnet zahtev za legalizaciju, a za jedan je u toku upravni postupak.

Simić je prisustvovao rušenju poslednjih objekata na obali jezera, među kojima je bila i kuća vredna više od 100.000 evra I tom prilikom poručio je da objekti građeni na takvim mestima nikada neće moći da se legalizuju.

"Novi zakon o zakonjenju objekata (čije se usvajanje očekuje u novembru) ne predviđa leglizaciju ovakvih objekata koji se nalaze u prvoj zoni zaštite prirode i zato pozivamo sve građane da ne ulažu bespotrebno novac u gradnju takvih objekata”, rekao je Simić.

On je istakao da će država od ukupno 1,5 miliona bespravnih objekata legalizovati sve što bude moglo da se legalizuje, ali da se to ne odnosi na objekte građene u parkovima prirode.

Akcija inspekcije Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je započeta u petak i u njoj je srušeno ukupno 45 objekata.

Simić je odgovarajući na pitanja novinara kazao da, na primer, na Đerdapu ima oko 70 bespravnih objekata.

Pomoćnik ministra zadužen za inspekcijski nadzor je napomenuo da se uklanjanje objekata naplaćuje od njihovih vlasnika i da je zato bolje da ih ukoliko mogu sami uklone.

Simić je kazao da su 74 objekta na Perućcu uklonjena na osnovu pravosnažnih rešenja donetih još 2010. godine, ali koja do formiranja Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nikad nisu izvršena.

"Parkovi prirode su prirodna lepota i vlasništvo svih građana Srbije, a ne pojedinaca koji su samovoljno zauzeli javno dobro. Po završetku uklanjanja objekta, biće uređena i pešačka staza, a betonske klupe biće zamenjene drvenim, čime ćemo jezeru vratiti prirodan izgled”, rekao je Simić.

On je naglasio da je država rešena da se izbori sa divljom gradnjom, što nijedna Vlada pre ove nije sprovela do kraja.

“Nastavićemo sa uklanjanjem bespravno podignutih objekata u parkovima prirode i najoštrije sankcionisati svaki budući pokušaj gradnje na ovakvim lokacijama”, kazao je Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.