Država pomaže kupovinu ekoloških vozila: Za jednom markom u Srbiji vlada prava pomama

Ekološka vozila najčešće kupuju Beograđani, a slede građani Novog Sada, Niša, Kragujevca i Šapca.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 14.12.2021.

14:36

Država pomaže kupovinu ekoloških vozila: Za jednom markom u Srbiji vlada prava pomama
Ilustracija: guteksk7/Shutterstock

To su pokazali podaci Ministarstva zaštite životne sredine koje subvencioniše kupovinu ovih vozila. Među njima spadaju vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i ona koja imaju hibridni pogon.

"Na taj način neposredno se podstiče korišćenje ekološki prihvatljivog vida transporta, u okviru sprovođenja mera za poboljšanje kvaliteta vazduha, kao i u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine", navode iz pomenutog ministarstva za B92.net.

Tokom ove godine, podneto je, dodaju 435 zahteva, a pravo na subvenciju ostvariće 374 fizička i pravnih lica za 514 vozila.

Najviše subvencija podeljeno je za hibridna vozila i to marke tojota - oko 80 odsto.

"Većinu vozila su kupile kompanije sa razgranatom mrežom distributera, tako da se vode najčešće na Beograd, a voze se po čitavoj Srbiji. Što se tiče građana, fizičkih lica koja su dobila subvenciju, najviše ih je takođe iz Beograda, a slede Novi Sad, Niš, Kragujevac i Šabac", rečeno je za naš portal iz Ministarstva zaštite životne sredine. Koliko iznose subvencije?

Podsetimo, kako je B92.net već pisao, za različite vrste vozila različite su i subvencije, pa se tako za vozila vrste L1 L2 (mopede i lake tricikle) dodeljuje 250 evra, rečeno je iz resornog ministarstva.

Za vozila vrste L3 - L7 (motocikle i teške četvorocikle) dodeljuje se 500 evra.

Za vozila vrste M1 i N1 (putnička sa najviše 9 sedišta i lako teretno vozilo) koja pokreće hibridni pogon koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem i ima barem jedan električni motor, pri čemu se proizvodnja električne energije za dopunu baterija obavlja unutar samog vozila, sa emisijama CO2 do najviše 140 g/km - dodeljuje se 2.500 evra.

Za vozila vrste M1 i N1(putnička sa najviše 9 sedišta i lako teretno vozilo) koja pokreće hibridni pogon tako da vozilo može bez aktiviranja motora sa unutrašnjim sagorevanjem određeno vreme samostalno da se kreće isključivo na električni pogon, uz obavezu da poseduje spoljni priključak za struju, kao i za električna vozila sa ugrađenim sastavom za produženje autonomije kretanja sa emisijama CO2/km do najviše 50 g/km - dodeljuje se 3.500 evra.

Na kraju, za vozila vrste M1 i N1 (putnička sa najviše 9 sedišta i lako teretno vozilo) isključivo na električni pogon dodeljuje se 5.000 evra.

Uslov za podršku je da se kupuje novo vozilo, sopstvenim sredstvima ili na lizing.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: