Vesti -

Dodatnih 60 milijardi RSD za budžet

Beograd -- Poreska uprava Srbije očekuje da se primenom kontrole naplate poreza i doprinosa poveća naplata za 45 do 60 milijardi dinara.

Izvor: Tanjug
Podeli

To bi u značajnoj meri rasteretilo republički budžet i smanjilo budžetski deficit, rekao je direktor Poreske uprave Srbije Dragutin Radosavljević.

Radosavljević je istakao da su projekcije naplate doprinosa u ovoj godini 450 milijardi dinara, a ako se ostvare procene Poreske uprave to bi smanjilo izdvajanja iz budžeta, koja trenutno iznose oko 290 milijardi dinara.

Direktor Poreske uprave Srbije naveo je da je primena novog sistema kontrole naplate poreza i doprinosa, preko banaka, već dala određene rezultate i naglasio da će primena ove mere doprineti fiskalnoj stabilnosti budžeta i javnih finansija.

Komentarišući zahteve preduzetnika da se obustavi prinudna naplata dok se ne regulišu rokovi plaćanja, Radosavljević je naveo da Poreska uprava mora da poštuje zakon, da je izvršni organ i da uspostavljanje bolje poslovne klime nije u njenoj nadležnosti.

Pomoćnik direktora Poreske uprave Srbije Dejan Vidojević istakao je da je za prve dve nedelje primene novog sistema kontrole naplate poreza i doprinosa 21.000 poslodavaca uplatila samo zarade, bez doprinosa i to u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi dinara.

On je naveo da će upravo ovu grupaciju preduzetnika kontrolisati Poreska uprava i to do desetog avgusta, a do kraja tog meseca će se krenuti i u postupak prinudne naplate.

Vidojević je precizirao i da je 40.000 poslodavaca uplatilo zarade i doprinose u ukupnom iznosu od 45 milijardi dinara, dok je samo doprinose u iznosu od 6,1 milijardi dinara uplatilo 74.000 preduzetnika.

"Kontrolisaćemo i ovu grupu od 74.000 preduzetnika i pokušaćemo da otkrijemo zbog čega nisu isplatili plate, ali ćemo ih sačekati do kraja meseca, jer je moguće da će oni do tada isplatiti primanja zaposlenima", naveo je Vidojević.

Pomoćnik dirketora PU je istakao da je naplata doprinosa u prvih šest meseci ove godine na nivou prošlogodišnje naplate i u okviru godišnjeg plana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.