Vesti -

Diplomatija i gas

Na puštanje u rad gasovoda Balkanski tok reagovao je Glas Amerike (VOA) ocenom da je Srbija pojačala svoju zavisnost od energenta iz Rusije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA, VASSIL DONEV
Foto: EPA, VASSIL DONEV

VOA podseća da je prvog dana nove godine u vojvođanskom mestu Gospođinci pušten u rad Balkanski tok i da su zvaničnici na otvaranju poručili da ovim Srbija obezbeđuje drugu, stabilniju trasu snabdevanja gasom, koja ne ide više samo preko Ukrajine.

Balkanski tok, čija je izgradnja kroz Srbiju pocela u martu 2019, deo je, navodi VOA, gasovoda Turski tok, kojim se, preko Turske, Bugarske do Srbije i Mađarske, transportuje ruski gas. Više o tome šta nam donosi novi gasovod i kakvi su mu kapaciteti pročitajte u posebnom tekstu.

To znači, kako navodi VOA, da Srbija sada ima ukupno dva pravca snabdevanja gasom iz istog izvora.

Bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić kaže da je Srbija sada jedina zemlja u Evropi koja stoprocentno zavisi od ruskog gasa.

Diplomata Zoran Milivojević kaže da se ovim potvrđuje zavisnost Srbije od Rusije, ali napominje da je važno što je Beograd rešio pitanje snabdevanja gasom.

"Veliko je pitanje kako će preko Ukrajine ići. Ovim Srbija svoje interese zadovoljava i obezbeđuje sigurno snabdevanje iz Rusije", rekao je Milivojević za Glas Amerike.

Energenti na ekonomskim, ne ideološkim osnovama

Srbija je potpuno posvećena diversifikaciji i razvoju energetske infrastrukture, u interesu svoje ekonomije i ne na političkim, već na ekonomski održivim osnovama, poručuje visoki srpski zvaničnik povodom reagovanja iz SAD na puštanje u rad gasovoda Balkanski tok.

Tanjugov neimenovani izvor ukazuje da "pojedini komentatori pristrasno izdvajaju za napade Srbiju i predsednika Vučića zbog rada na razvoju gasne infrastrukture, koja je vitalna za srpsku ekonomiju, ali istovremeno međusobno povezuje naše susede".

"Reč je o zemljama koje su i članice EU i NATO, i preko čijih teritorija ta infrastruktura dolazi u Srbiju, pa ipak, u vizuri tih medija samo Srbija zasluzuje kritike, zbog brige o sopstvenoj ekonomiji i dostupnosti energenata", kaže srpski zvaničnik.

"Želim da otklonim svaku dilemu: Srbija je potpuno posvećena Vašingtonskom sporazumu, i razvoju infrastukture u snabdevanju energentima u interesu naše ekonomije, ne na ideološkim, ne na političkim, već na ekonomski održivim osnovama", istakao je Tanjugov sagovornik.

Radujemo se, poručuje, rekordnim brojevima u razmeni i investicijama sa SAD u 2021. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.