Crni petak za neoprezne zaista može da bude - crn

Oni koji vole da kupuju već odavno čekaju Crni petak kada se roba prodaje po povoljnim cenama uz popuste veće od 50 odsto.

Srbija

Izvor: dnevnik.rs

Ponedeljak, 22.11.2021.

16:36

Crni petak za neoprezne zaista može da bude - crn
Ilustracija: Depositphotos/VitalikRadko

Ove godine Crni petak je 26. novembra, ali su mnoge trgovine ovu akciju produžile na ceo taj vikend, a ima i onih koji popuste nude ceo ovaj mesec.

Dakle, za kupoholičare, ali i sve druge Crni petak je prilika da za manje para kupe neki proizvod ili više njih. Budući da u Srbiji ova akcija postoji već duže, ponuda je izuzetno dobra, a prodaju se gotovo sve vrste robe - od telefona, televizora, bele tehnike, nameštaja, odeće, obuće, kućnih aparata do gedžeta. Ipak, važno je da se prilikom kupovine na Crni petak sve dobro isplanira, da se napravi spisak onoga što je potrebno, odnosno izbegne kupovina onoga što nije neophodno. Naime, cene, ili bar obavešetnja o popustu, veoma su primaljive i lako se može desiti da se potroši više novca nego što ga ima. Uz to, ukazuju i mnogi kupci, pre nego što stigne Crni petak, treba obići prodavnice u kojima se prodaje roba koju neko namerava da kupi - kako bi se pouzdano znalo da li su cene snižene. Jer, mnogo je trgovaca koji, zapravo, cene ili ne snižavaju ili ih snize malo, iako su u izlozima istaknuta značajna sniženja.

Upravo to kaže i pravni savetnik u Udrženju za zaštitu potrošača Vojvodine Marko Dragić, koji ističe da je jako važno da se pre kupovine dobro provere/uporede cene, ali i da kupci dobro razmisle šta im je potrebno, piše Dnevnik. On ističe da Crni petak jeste zaživeo u Srbiji i da je ta akcija korisna i za prodavce i za kupce, ali da treba dobro voditi računa da li su popusti pravi.

"U toku akcije Crni petak sniženja ima, ali ona nisu ni blizu s onim koje obezbeđuju trgovci u SAD i u Evropi“, kaže Dragić. „Kod nas se, neretko, dešava da u periodu koji prethodi ovoj akciji u trgovinama povećaju cene, a potom idu naniže, tako da se, zapravo, roba prodaje po ceni koja je važila pre sniženja. Naravno, ima trgovaca i trgovinskih lanaca koji poštuju pravila igre, odnosno ne obmanjuju kupce. Da li je sniženja bilo ili ne može se utvrditi jer nema posebne kontrole, ali se kupci mogu obratiti tržišnoj inspekciji koja to može da uradi.

On ukazuje da je procenat sniženja cena, kao i vreme trajanja akcije deo poslovne politika svakog trgovca, da popusti tokom Crnog petka važe za sve vrste robe, ali da se u Srbiji najviše kupuju bela tehnika, odeća i obuća.

"Kupci treba da znaju da su prilikom kupovine zaštićena sva njihova prava koja su regulisana Zakonom o zašiti potrošača, osim u slučaju ako neko svesno i na svoju odgovornost kupi polovan proizvod jer je tada garantni rok godinu dana“, kaže Dragić.

Akcije tokom Crnog petka važe i za onlajn kupovinu, a kada se tako kupuje potrebno je dobro voditi računa kako bi se izbegla eventualna prevara. Naime, uoči Crnog petka internet trgovine za kupce pripremaju niže cene i posebne ponude, a to je i pogodno tlo za nastanak lažnih internet prodavnica. Zato je važno koristi onlajn trgovine koje su registrovane u Srbiji, one čiji se rad i poslovanje može proveriti, koje imaju recenzije, pre svega pozitivne, odnosno dobro proveriti sve pre nego što se plati.

Traje više od pola veka

Crni petak startovao je u Sjedinjenim Američkim Državama pre više od pola veka, a potom je, posebno sa sve većom izgradnjom tržnih cenara, prihvaćen u celom svetu. Kupovina na Crni petak omogućava da se za male pare kupi neki proizvod, a svima su još uvek u sećanju slike iz ranijih vremena kada su se ispred prodavnica okupljale hiljade kupaca koji su čekali da se vrata radnje otvore - i utrčavali u njih i s polica uzimali/otimali neki od proizvoda. Takvih situacija sada je sve manje, nema ih u poslednje dve godine zbog epidemije koronavirusa, ali i zbog toga što mnogi prodavci omogućavaju iste uslove kupovine i preko interneta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: