Vesti -

Brnabić otvorila prvo industrijsko biološko postrojenje za preradu otpadnih voda FOTO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić otvorila je prvo industrijsko biološko postrojenje za preradu otpadnih voda.

Izvor: Tanjug
Podeli
 FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ nr
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ nr

U prisustvu predsednice Vlade Srbije Ana Brnabić danas je u kompleksu kompanije "Smurfit Kappa" u Beogradu otvoreno prvo industrijsko biološko postrojenje za preradu otpadnih voda, vredno pet miliona evra, koje će vodu iz Dunava korišćenu za industrijske potrebe prečišćavati i vraćati u reku u čistijem stanju od onog u kojem je iz reke uzeta.

Premijerka je postrojenje otvorila u prisustvu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesić, direktora Smurfit Kappa grupe za Evropu Saverija Majera, kao i generalnog direktora Smurfit Kappa d. o. o. Milana Markovića.

"Danas je važan dan za zaštitu životne sredine kako u Beogradu tako i u celoj Srbiji. Dan koji predstavlja prekretnicu za borbu za čistiju sredinu i održiviji razvoj naše zemlje", rekla je Ana Brnabić prilikom otvaranja postrojenja.

Dodala je da je firma Smurfit Kapa izgradila prvo biološkog postrojenja za tretman otpadnih voda i da predstavljaju primer za sve privrednike u Srbiji.

"Samo projektovanje ovakvih postrojenja traži vreme, tako da svi privrednici moraju da počnu sa ovakvim projektima što pre", istakla je premijerka.

Naglasila je da je jedan od osnovnih prioriteta u Srbiji i tretman otpadnih voda, uz zaštitu i unapređenje kvaliteta vazduha, a treći koji se tiče skladištenja čvrstog otpada.

"Samo u prečišćavanje otpadnih voda Srbija će u narednom periodu uložiti nešto više od 4,5 milijardi", navela je Brnabićeva.

Majer je rekao da otvaranje ovog modernog postrojenja predstavlja posvećenost održivom korišćenju voda.

"Mi smo ponosni što smo prva kompanija koja donosi ovakav inovativni sistem prečišćaanja vode u Srbiju, kao deo našeg kontinuiranog investiranja u održivu proizvodnju i proizvode. Smurfit Kappa će nastaviti da vodi našu industriju ka još inovativnijim i održivim metodama tretiranja voda", rekao je Majer.

Marković je zahvalio radnicima kompanije na izgradnji postrojenja za koje je rekao da će biti ponos kompanije, ali i Beograda.

"Kako bi bolje upravljali procesom prečišćavanja otpadnih voda i imali parametre koji su i bolji od onog što propisuje evropska zakonska regulativa, odlučili smo da pokrenemo najsavremeniju tehnologiju za prečišćavanje otpadnih voda", rekao je Marković.

Smurfit Kappa u Srbiji zapošljava 650 ljudi u dve fabrike – Smurfit Kappa d. o. o. i Smurfit Kappa Avala Ada.

Smurfit Kappa d. o. o. Beograd je najstarija fabrika papira u Srbiji.

Osnovana je 1921. godine, a proizvodni program čine ambalažni papiri na bazi 100% reciklirane stare hartije.

Trenutni kapacitet fabrike je 120.000 tona godišnje.

Smurfit Kappa Avala Ada osnovana je 1946. godine i tržišni je lider u proizvodnji transportne i komercijalne ambalaže u Srbiji i jedna od vodećih kompanija u regionu, kao i jedina fabrika u Jugoistočnoj Evropi u papirnom biznisu sa dve proizvodnje ispod jednog krova.

Kompanija Smurfit Kappa spada u grupu FTSE 100 kompanija i jedan je od svetskih lidera u proizvodnji ambalaže od papira, sa oko 47.000 zaposlenih u više od 350 proizvodnih lokacija u 36 država sa prihodom od 12,8 milijardi evra u 2022.

 FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ nr
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ nr

 FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ nr
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ/ nr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.