Srbija

Četvrtak, 30.11.2023.

18:40

B92.net na Sajmu etno hrane i pića: Probali slatko od paprika i boemske potkovice od 900 dinara

Ekipa B92.net posetila je Međunarodni Sajam etno hrane i pića koji je otvoren danas na Beogradskom sajmu u Hali 2.

Izvor: B92.net, B92.net/Katarina Korać

B92.net na Sajmu etno hrane i pića: Probali slatko od paprika i boemske potkovice od 900 dinara
Foto: B92

Međunarodni Sajam etno hrane i pića trajaće od 30. novembra do 3. decembra 2023. godine.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković obratila se posetiocima i izlagačima i rekla da se organska proizvodnja prethodnih godina dosta razvila u našoj zemlji i da se sada time bavi oko 7.000 poljoprivrednih gazdinstava.

Šetajući ovim sajmom mogli smo da uočimo mnogo malih proizvođača domaće hrane i pića.

Posetioci su mogli da se upoznaju sa srpskom kulturom i probaju domaće proizvode poput suhomesnatih proizvoda, meda i džemova, domaćih sokova, mlečnih proizvoda, domaćih vina i rakija, zimnice i mnogih drugih.

Boemska potkovica od 3 vrste mesa

Foto: B92
Posetili smo štand tradicionalnog proizvoda – peglane kobasice i otkrili koja je cena jedne potkovice.

"U ponudi imamo peglanu kobasicu "Boemsku potkovicu" i peglanu kobasicu "Midžorsku poludivlju kobasicu". Boemska potkovica se radi od tri vrste mesa kozje, ovčije i goveđe i u nju idu sam prirodni začini beli luk, paprika i so i biber. Ovaj tradicionalni proizvod košta 900 dinara", rekao je Dalibor Tošić, proizvođač peglane kobasice "Boemska potkovica".

Slatko od paprika, džemovi bez šećera

Foto: B92
Još jedan proizvod bez kojeg domaćinstvo ne može da funkcioniše, posebno ne oni najmlađi, jeste džem, ali i "slatko" od paprika. Posetili smo štand gde smo ponašli džemove bez dodatog šećera u neodoljivim voćnim kombinacijama.

"Mi u ponudi imamo oko 15 proizvoda. Radimo preradu voća i povrća, a naši džemovi nemaju dodatog šećera, sve radimo na priprodnoj bazi. Najmanje nam se isplati proizvodnja ajvara jer je paprika poskupela ali i to moramo imati u ponudi. Cena tegle džema je oko 400 dinara, a ajvara od 580 mililitara je 1.000 dinara, a nas proizvodnja košta između 800 i 900 dinara", rekao je Miloš Ivković ispred poljoprivrednog gazdinstva.

Sir od 700 do 3.500 dinara

Foto: B92
Štandovi koji su svakako "mamili" posetioce ovogodišnjeg sajma su oni na kojima smo pronašli mlečne proizvode – sireve.

Ovde su posetioci mogli da pronađu različite vrste sireva po cenama od 700 do 3.500 dinara po kilogramu.

"Bavimo se porodično dimljenim polutvrdim i tvrdim sirevima. Prodajemo pakovanje sira od 400 do 500 grama po ceni od 1.400 dinara", rekao je Aleksandar Tadić ispred porodične firme "Mlečni proizvodi Tadić".

Aronija je poznata kao jedan od najjačih prirodnih antioksidanasa. Najveća potražnja za hladno ceđenim sokom od aronije bila je toku pandemije koronavirusa. Proverili smo kakve su cene ove godine:

"Pre 12 godina sam uložila novac u plantažu aronije. Pola litra soka od aronije košta 500 dinara, a pola litra likera od aronije košta 600 dinara. Ja cenu nisam menjala poslednjih 10 godina", rekla je Marina Stefanović iz Zaječara koja ima plantažu aronije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: