Vesti -

180 miliona "odnela" e- trgovina

Beograd -- Vlasnici platnih kartica u Srbiji lane su utrošili čak 170 miliona evra kupujući preko stranih internet-sajtova.

Izvor: Novosti
Podeli

Kada se na to doda još 884,8 miliona dinara koliko je plaćano na domaćim sajtovima, dobijemo prilično veliki iznos utrošen kroz elektronsku trgovinu.

Podaci koje su nam dostavile banke, prikazuju da i naši građani koriste platne kartice za ovu vrstu savremene trgovine, navode u Narodnoj banci Srbije.

Kupovinom robe i plaćanjem usluga platnim karticama izdatim u Srbiji preko inostranih internet-sajtova u 2012. godini, obavljeno je oko jedan milion transakcija, u vrednosti od oko 170 miliona evra. U proseku, to je 169 evra po transakciji.

Elektronska trgovina svakako beleži rast, s obzirom na to da je godinu pre na stranim sajtovima bilo 755.960 ovakvih transakcija.

"Kada je reč o prometu ostvarenom na domaćim internet-sajtovima, u 2012. obavljeno je oko 166.900 transakcija plaćanja i ostvaren je promet domaćim platnim karticama od 884,8 miliona dinara. To je u odnosu na godinu pre više za oko 30 miliona dinara. Prosečna transakcija plaćanja preko interneta u Srbiji iznosila je 5.298 dinara".

Konačan vremenski okvir za dolazak PayPal-a u Srbiju biće poznat u maju, nakon sastanka srpske delegacije s predstavnicima te kompanije, rekao je danas državni sekretar Ministarstva trgovine i telekomunikacija Stefan Lazarević.

Kada je reč o broju ljudi koji pazare putem interneta, tokom protekle godine oko 400.000 građana Srbije je naručivalo robu i usluge na ovaj način, što je rast za 35 odsto u odnosu na 2010.

"Nakon što "Pej pal“ dođe u Srbiju, možemo da očekujemo pravi bum u elektronskom trgovanju", kaže Vladeta Petrović, izvršni direktor "Pošta Srbije“.
"Očekuje se povećanje robe i usluga koje se naručuju elektronski za 200 do 300 odsto. Mi smo potpuno spremni na to, pogotovo zato što pošte u našoj zemlji imaju četiri puta više transakcija nego sve banke zajedno".

Prema rečima Slavka Đumića iz Republičke agencije za poštanske usluge, ova ustanova će se uskoro spojiti sa Agencijom za elektronske komunikacije.

"Potrebno je da napravimo bazu za što kvalitetnije poslovanje i transakcije preko interneta", kaže Đumić.

"Ideja je da se napravi savet ili agencija, koja će se baviti razvojem elektronske trgovine. To je i prilika za nova radna mesta u Srbiji, jer su istraživanja pokazala da na svaki izgubljeni posao dolazi 2,6 novih u e-trgovini".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.