Kivi rađa i u Vlasotincu: Nekada po neki plod, sada kao u delovima Kine VIDEO

Kako su klimatske promene uticale na Srbiju?

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.11.2021.

19:36

Kivi rađa i u Vlasotincu: Nekada po neki plod, sada kao u delovima Kine VIDEO
Foto: Printskrin, TV Prva

Ako zaboravimo dramatične scene poplava, suša ili grada koji tuče useve, uplivaćemo u tropsku i suptropsku klimu.

Porodica Vidosavljević prva je u Vlasotincu pre 40 godina zasadila kivi. Nekada po koji plod, a danas raste kao i u delovima Kine. U Srbiji danas imamo dobar rod i smokava, ali i banana.

"Iz godine u godinu sve više rađa. Od ovog jednog stabla ove godine očekujemo bar 200 kilograma", kaže za TV Prva uzgajivač kivija Dragan Vidosavljević.

Kivi je suptropsko voće, ali i tropsko voće sve bolje uspeva na jugu Srbije. Pre tri decenije su stabla smokve pre zime morali da obmotavaju plastičnom folijom ili kukuruzovinom kako ne bi smrzla.

"Pogotovo poslednjih sedam-osam godina, kao da se nalazimo na Jadranskom moru ili negde u Grčkoj. Krene da rađa već u maju mesecu. Nekad smo pravili desetak tegli slatkog, sad pravimo stotinak od ove jedne smokve", kaže Gordana Petković iz Leskovca.

Divna Trajković iz Grdelice kaže da je limun koji uzgaja ranije unosila krajem septembra, početkom oktobra, a sada ne.

U dvorištima na jugu sve je više egzotičnih biljaka.

Zašto se ovo dešava - znaju klimatolozi. Globalno zagrevanje je nešto što je zahvatilo celu planetu, pa tako ni naš region nije izuzetak.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: