Opština koja se digla iz pepela: Nemački investitor "donosi" još 400 radnih mesta

Jedan od najboljih primera kako se podići iz potpune propasti svakako je opština Priboj.

Srbija

Izvor: Rina.rs

Sreda, 19.02.2020.

18:55

Opština koja se digla iz pepela: Nemački investitor
Foto: RINA

Do pre par godina to je bila devastirana lokacija, čija budućnost se izjednačavala sa budućnošću FAP-a. Danas je to mesto gde u okviru Slobodne zone posluje osam investitora, a u toku je izgradnja nove nemačke fabrike.

"Situacija je bila izuzetno teška, ali Priboj nije pušten da propadne i rezultati su sada itekako vidljivi. Stručni tim ljudi koje smo okupili digla je ovu opštinu iz pepela. Više se ne izjednačava sa FAP-om, već su tu novi strani i domaći investitori koji zapošljavaju preko pet stotina ljudi, a nova nemačka kompanija koja proizvodi delove za automobile zaposliće još 400 Pribojaca. Napravili smo put kojim idemo napred, dajemo signal mladima da je ovde moguća bolja budućnost", istakla je predsednica Vlade RS, Ana Brnabić.

Ona je podsetila da je ključno ulaganje u obrazovanje, jer mladi moraju imati odlične uslove da bi ovde ostali, ali i vratili se da rade i zarađuju u život u novim kompanijama.

"U rekonstrukciju škola uloženo je oko 700 miliona evra i u planu su i nova ulaganja. Omladinci koji predstavljaju Srbiju na Evropskom takmičenju iz robotike su Pribojci i to je jasan signal da naša odluka o otvaranju Regionalnog start ap centra je itakako ispravna. Od sledeće godine u svim školama postojaće i bežićni intrenet, a Priboj će biti prva opština koja će kompletno preći na biomasu. Time se dokazuje da su čuda moguća i da je moguće izaći iz problema. Lokalna samouprava mora biti servis građana koji mogu računatna pomoć", rekla je Ana Brnabić koja je prilikom obilaska opštine na Limu obišla Slobodnu zonu i Mašinsku školu.

Da opština Priboj nije zaboravljena od svih upravo su dokaz ova velika ulaganja, ali i posete državnog vrha, piše RINA.

"Dolazak premijerke nam izuzetno znači, ne samo zbog sredstava koja dobijamo od Vlade RS, već nam je to signal i poruka da će se za Priboj učiniti još više. Ovde smo bili kao u napuštenom rudniku, ali vidimo naše svetlo na kraju tunela. Danas smo obišli realizovane projkete, ali će ih sigurno biti još. Naš uspeh je što FAP prozvodi za voju industriju Srbije, što smo dobili Slobodnu zonu i nove investitore. Sve to nam mnogo znači", izjavio je Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj.

U toku su pregovori i sa još jednim domaćim investitorom, a prema rečima narodnog poslanika, Krsta Janjuševića, to je jedan od najvećih privrednika u zapadnoj Srbiji.

"Sve ovo što smo postigli u revitalizaciji Priboja samo nam je dalo vetar u leđa da nastavimo dalje. Nakon izgradnje nemačke fabrike, u Slobodnu zonu stiže još jedan veliki investitor koji će obezbediti radna mesta za naše sugrađane. Međutim, delujemo i na drugim poljima. Svesni smo koliko je bitna putna infrastruktura, stoga je već u planu izrada projektne dokumentacije za put Kokin Brod – Jarmovac koji će Priboj, Zlatar i Zlatibor učiniti delom iste turističke ponude", istakao je Janjušević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: