Vučić: Tojo tajers dolazi u Inđiju; Investicija vredna 390 miliona evra VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je dolazak japanske kompanije Tojo tajers (Toyo Tires) u Srbiju, koja će u fabriku guma uložiti 390 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 30.07.2019.

10:06

Vučić: Tojo tajers dolazi u Inđiju; Investicija vredna 390 miliona evra VIDEO
FOTO: Tanjug/ Dragan Kujundžiæ

U prvoj fazi biće otvoreno 523 radnih mesta.

Vučić je u obraćanju javnosti rekao da su pregovori o dolasku te kompanije trajali tri godine i da je Srbija pobedila više konkurentskih zemalja iz centralne i istočne Evrope.

"Investicija je vredna samo u prvoj fazi 390 miliona evra i ide u Inđiju", rekao je Vučić. On je najavio da će fabrika biti izgrađena na 60 hektara, kao i da gradnja kreće u narednim mesecima.

Istakao je da se za investiciju japanske korporacije borilo više zemalja centralne, istočne i juže Evrope i da su u "poslednjem krugu" preostale samo Poljska i Srbija.

"Pre nekoliko minuta sam dobio zvanično pismo od ovog značajnog japanskog investitora. Gospodin Šimizu je rekao da će Tojo tajer, najpoznatiji proizvođač guma doći u Srbiju", rekao je on.

Vučić je rekao i daje ovo velika vest za Inđiju, ali i čitavu Vojvodinu i Srbiju.

"Posebno sam srećan sto je to prva i jedina fabrika kompanije Tojo u Evropi", kazao je.

On je istakao da su u ovoj fabrici plate "znatno veće, dramatično veće od prosečnih". "Mi smo dobili tačnu sumu, ali nismo ovlašćeni da govorimo o iznosima dok poslodavci to ne kažu", rekao je.

"Hoću da se zahvalim Šinzo Abeu, japanskom premijeru, i fabrici Micubiši. Dobro došli naši japanski prijatelji. Dugo da ostanete ovde i još mnogo fabrika da otvorite", rekao je predsednik Srbije.

Govoreći o investiciji, Vučić je naglasio da je tih 400 miliona evra ulaganja samo u prvoj fazi "oko 12-13% naših ukupnih investicija i više nego što na godišnjem nivou investicija imaju BiH, Severna Makedonija ili Crna Gora".

Predsednik je kazao da se u jednom delu pisma navodi da oni smatraju da ovo nije kraj saradnje, već da imaju i dodatne ideje kako da prošire posao.

"Nadamo se, a oni nikada ne vole da se o tome govori unapred, ali se nadamo da će dalje nastaviti razvoj kroz naučno istraživački centar, test centre i ostalo što dolazi", rekao je Vučić.

Predsednik je dodao i da su ulaganja potrebna i u Topličkom okrugu - Prokuplju, Kuršumliji, Blacu, Žitorađi, te dodao da se nada da će vlada doneti odluku o dodatnim podsticajima za ulaganja u taj okrug.

A mora se, kako ja kazao, uraditi još i za Kragujevac, Valjevo, Prijepolje, Sombor, Plandište i druga mesta.

"Ali, čini mi se da ovime dramatično snažimo Vojvodinu, ceo Srem", rekao je Vučić istakavši da će nova kompanija zapošljavati inženjere iz Beograda i Novog Sada.

Tojo tajers je jedan od vodećih proizvođača guma na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

6 h

Podeli: