"Nisam mnogo lep, a nisam starletan..."

Prvim profesionalnim upravnicima stambenih zgrada u Srbiji danas su uručene licence.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.08.2017.

16:50

(Foto: Thinkstock)

Dok država poručuje da će profesionalni upravnici biti spona građana i zakona, postavlja se pitanje ko ima kolika ovlašćenja.

Zna svakog stanara, ima pečat i vodi kasu, glavni je za održavanje a i zna gde su ventili i osigurači - predsednik skupštine stanara pre svega ima poverenje svojih komšija. Zastavin soliter u Kragujevcu ima 106 stanova i vodi ga jedan čovek.

- Kako izlazite na kraj sa stanarima?

“Bez ikakvih problema.”

- A za to je bilo potrebno?

“Bilo je potrebno nekoliko godina da se se to dovede sve u red. Stanari znaju kad mogu da me pozovu, za šta da me pozovu i apsolutno svakom moram kao predsednik skupštine stanara u susret”, kaže Zoran Jovanović, predsednik udruženja "Kragujevački kućni savet"

Od danas predsednici imaju ozbiljnu konkurenciju: menadžere. 161 profesionalni upravnik dobio je licencu za rad. Najstariji ima 71 godinu, najmlađa puni tek 20, među njima ima početnika ali i onih koji godinama vode svoje firme, a svi su prošli obuku i položili ispit.

“Zar vi mislite da se može živeti bez rada? Nisam mnogo lep, nisam starletan, ne mogu bez rada ništa”, kaže Jovo Stevanović, profesionalni upravnik.

“Naš posao je pre svega da uvodimo nove standardizacije i da se domaćinski ponašamo prema fondu stambene zajednice. Te pare da utrošimo na tu stambenu zajednicu i povećamo njihovu cenu na tržištu”, kaže Tomaš Miličić, profesionalni upravnik

“Radimo u njihovom interesu, tražimo najpovoljnije ponude, curenja, hitne intervencije, sve što god treba tu smo da nađemo najbolje rešenje”, kaže Stela Bugarin, upraviteljka.

- Imaju stanari razloga da vas se plaše?

“Apsolutno nemaju razloga, mi imamo nameru da pristupimo svakoj stambenoj zgradi kao profesionalci s namerom da poboljšamo, da svima nama bude bolje”, kaže Sveto Mandić, upravnik.

Država procenjuje da je neophodno preko 10.000 profesionalnih upravnika stambenih zgrada. Njihov rad reguliše zakon.

“Profesionalni upravnik je privatna delatnost koja zavisi od usluge i ugovora sa stambenom zajednicom, on nema status službenog lica, on nema pravo da legitimiše nikog, čitava naša akcija jeste u cilju bezbednosti i boljeg uslova za stanovanje, niko nikom neće privatnost oštetiti”, kaže Jovanka Atanacković, pomoćnica ministarke građevinarstva.

U zgradama u kojima do kraja godine ne bude izabran ili angažovan predsednik biće postavljen prinudni upravnik dok se stanari ne dogovore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: