Srbija

Sreda, 27.06.2012.

14:47

Nećemo doživeti da dostignemo 1989.

Industrijska proizvodnja u Srbiji iznosi 40 odsto proizvodnje iz 1989. godine, kaže potpredsednica Privrdne komore Srbije Vidosava Džagić.

Izvor: Tanjug

Default images

Ona dodaje i da, ako nastavi da raste svega 0,7 procenata godišnje, ni do kraja 21. veka neće uspeti da se vrati na nivo iz prošlog stoleća.

Džagić je istakla da sve aktivnosti treba da budu usmerene na smanjenje javne potrošnje, održanje makroekonomske stabilnosti, ekonomski oporavak i povećanje zaposlenosti.

Džagić je istakla da recesija u svetskoj i privredi EU ima direktnog uticaja na srpsku ekonomiju uz ocenu da "kada evrozona dobije kijavicu mi dobijemo grip". Ona je ukazala da su i u 2012. godini prisustni negativni ekonomski trendovi iz druge polovine 2011. godine, realni pad Bruto domaćeg proizvoda, industrijske proizvodnje, izvoza, rast spoljnotrgovinskog deficita i nezaposlenosti kao i nestabilnost deviznog kursa.

Usporavanje industrijske proizvodnje ove godine, kao i trendovi od 1989. do danas govore da su u pitanju prevaziđeni modeli i da je nivo proizvodnje nizak a struktura neodgovarajuća, dodala je Džagić.

Prema njenim rečima, makroekonomski okvir za period 2012-2016. godine mora biti zasnovan na otklanjanju ključnih disproporcija, prisutnih između ukupne proizvodnje i potrošnje, domaće štednje i nivoa neophodnih investicija, uvoza i izvoza koji stvara jaz koji se pokriva zaduživanjem.

Takođe, treba otkloniti disproporcije između razvijenih i nerazvijenih regiona, odnosa između aktivnog i izdržavanog stanovništva, broja zaposlenih i nezaposlenih, zaposlenih u administraciji i proizvodnom sektoru, broja zaposlenih i broja penzionera.

Dugoročni cilj treba da bude dostizanje godišnje stope rasta od oko pet odsto u uslovima makroekonomske stabilnosti, niske i stabilne inflacije, održivosti fiskalne i platnobilansne pozicije, stabilnosti finansijskih tršišta i tržišta rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: