Radio ne radio, ne svira radio

Beograd -- Prosvetni radnici u Srbiji, ipak će sledeću platu primiti po učinku, odnosno biće im umanjene zbog štrajka i obustave i skraćenja nastave.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Ministar prosvete Žarko Obradović održao je tako reč i zaista smanjio plate prosvetnim radnicima koji već šest nedelja štrajkuju.

Obradović je rekao da su tri resorna ministarstva, prosvete, finansija i rada i socijalne politike, već razmotrili sve elemente i načine da se umanjenje zarada obračuna u skladu sa zakonom.

"Svako će dobiti od sledeće plate onoliko koliko je radio, po učinku, uključujući i one koji su imali skraćene časove na 30 minuta", rekao je Obradović.

On je dodao da je od početka upozoravao sindikate da zaposlenima u prosveti koji zbog štrajka potpuno obustave rad ili skrate časove na 30 minuta, neće moći da dobiju pun iznos zarade.

U 1.087 škola (60,5 odsto) časovi traju 45 minuta a časovi u 707 škola (39,4 odsto) skraćeni su na 30 minuta. "Prema podacima pristiglim od školskih uprava Ministarstvu prosvete iz dana u dan se povećava broj škola koje prelaze na redovan sistem rada, odnosno u kojima časovi traju 45 minuta", saopšteno je iz ministarstva.

Obradović je podsetio da će škole koje su bile u štrajku morati da nadoknade izgubljene časove radnim subotama i produžetkom školske godine, a dodao je i da roditelji nemaju razloga za zabrinutost, jer će učenici osmih razreda osnovne škole imati dovoljno vremena za pripremu male mature.

Školska godina će biti produžena za pet radnih dana i četiri radne subote. Obradović je objasnio da u školama koje su štrajkovale skraćenjem časova neće biti produženja školske godine, već je reč o onim školama, koje nisu uopšte radile.

"Sažimanja gradiva biće samo u izuzetnim slučajevima, odnosno, u Kraljevu, gde je zbog zemljotresa i nemanja uslova za održavanje nastave izgubljeno dosta vremena", kaže Obradović.

Prema njegovim rečima, broj dana potpune obustave rade se razlikuje od škole do škole i kreće se od 1 do 11 dana i na osnovu toga je napravljen plan nadoknade.

Obradović je izjavio da je sve manji broj škola koje su u štrajku i da nema razloga za brigu, zbog male mature, jer je obaveza nastavnika da na časovima od 30 minuta urade sve što je sastavni deo programa, odnosno, sve što su radili i za 45 minuta.

"Škole su u obavezi da organizuju pripremnu nastavu, a stvara se više brige nego što bi trebalo", smatra Obradović.

Tri prosvetna sindikata - Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" i Sindikat radnika u prosveti štrajkuju zahtevajući povećanje zarada zaposlenima u prosveti od 18 do 20 odsto. Četvrrti prosvetni sindikat- Sindikat obrazovanja Srbije, obustavio je štrajk nakon potpisivanja Protokola sa Vladom Srbije.

strana 1 od 419 idi na stranu