Irak kupuje 35 aviona od Srbije

Beograd -- Srbija će Iraku isporučiti 36 školskih elisnih aviona domaće proizvodnje Lasta-95.

Izvor: Beta, Politika
Podeli

Elisni avioni domaće proizvodnje deo su isporuke naoružanja i vojne opreme ukupne vrednosti 230 miliona američkih dolara, koju su ugovorili Jugoimport SDPR i iračko ministarstvo odbrane.

Avion Lasta-95 iz pančevačke Utve, koji još nije ušao u naoružanje Vojske Srbije, biće izvezen u Irak da zameni lake školsko-borbene avione "Pilatus", a deo letelica će biti opremljen i topom i lanserima nevođenih raketnih zrna.

Od izvoza vojne opreme u Irak najviše koristi će imati fabrike srpske odbrambene industrije iz Kragujevca, Čačka, Bariča, Valjeva, Užica i Pančeva, koje će dobiti posao za narednih nekoliko godina.

Takođe, pančevačka fabrika aviona nastaviće 70 godina dugu tradiciju srpske vazduhoplovne industrije, a posla će biti i za vazduhoplovni remontni zavod "Moma Stanojlović" iz Batajnice, ali i za fabrike za proizvodnju pneumatika i instrumenata.

Vojska Srbije ranije je najavila da je zainteresovana za nabavku 15 aviona Lasta-95, a iračka narudžbina olakšaće ostvarenje tog plana, jer će serijska proizvodnja većeg broja aviona biti isplativija.

Detalji ugovora nisu navedeni, ali se pretpostavlja da će Srbija Iraku prodati, pre svega, automatske puške i puškomitraljeze, protivtenkovske rakete, municiju i eksploziv.

Radić: Prodaja oružja Iraku odllična vest

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je da je najava izvoza naoružanja i vojne opreme u Irak u ukupnoj vrednosti od 230 miliona američkih dolara "najbolja vest" za srpsku vojnu industriju u poslednjih nekoliko godina.

"To je enormno visoka cifra za domaće prilike i najbolja stvar koja se dogodila odbrambenoj industriji, ali i ekonomiji uopšte. Sada je potrebno da pokažemo ozbiljnost da se ne desi kompromitacija po pitanju rokova i kvaliteta isporučene robe", rekao je Radić.

On je podsetio da je od raspada SFRJ vojna industrija u velikoj krizi i da su fabrike takozvane namenske proizvodnje do sada preživljavale oslanjajući se na retke poslove koje dobiju od države ili na tržištu.

Radić kaže da bi prodaja aviona Iraku i opremanje domaćeg vazduhoplovstva mogao da bude "sporni deo" posla jer serijska proizvodnja tog modela nije počela.

Kao mogući problem, Radić vidi i nedefinisanu vlasničku strukturu fabrike aviona "Utva" iz Pančeva koja nije prodata na tenderu i čija budućnost nije potpuno izvesna, ali i odliv stručnjaka u poslednjoj deceniji.

"To bi moglo da stvori odredjeni rizik, jer ne postoji jasna garancija za proizvodnju serije aviona, ali i njihovo održavanje u budućnosti", rekao je Radić.

Vesti

strana 1 od 163 idi na stranu