Berza: Rastu i promet i indeksi

Beograd -- Indeksi Beogradske berze završili su sedmicu rastom za oko pola procenta.

Izvor: Beta
Podeli

Ukupan promet je porastao u poređenju sa prethodnim danima na 809,5 miliona dinara (10,13 miliona evra) pri čemu je veći bio u trgovini obveznicama RS - 468,6 miliona dinara (5,8 miliona evra), nego u trgovini akcijama. Za veliki promet obveznica RS najzaslužnije su one serije A2015 i A2016 sa prometom od 2,07 odnosno 3,6 miliona evra.

Ipak, promet akcijama na Beogradskoj berzi danas je bio manji za više od 33 miliona dinara. Broj transakcija je opao na 979, sa jučerašnjih 1.140, dok je vrednost prometa smanjena na 340.979.917 dinara.

Akcija subotičke Fidelinke (FIDL) skočila je za 15,68 odsto, na rekordnih 4.995 dinara, ali uz neveliki promet. Za po nešto više od sedam odsto porasle su cene akcija Puteva iz Užica (PUUE) i beogradskog Mešer Tehnogasa (TGAS) uz promet veći od milion odnosno tri miliona dinara.

Među značajnijim dobitnicima u kontinuiranoj trgovini bili su i Ikarbus (IKRB), sa rastom cene od četiri odsto i prometom od 4,75 miliona dinara, kao i beogradski Velefarm (VLFR) sa 2,50 odsto.

Druga veledrogerija – Srbolek (SRBL), prednjačila je sa padom vrednosti većim od 10 odsto. Akcije Čačanske banke (CCNB), beogradskog Progresa (PRGS) i Telefonije (TLFN) oslabile su za više od dva a manje od tri odsto, a cena Politikine akcije (PLTK) pala je za jedan procenat.

Na listi akcija sa najvećim prometom postavka je manje-više uobičajena - banke, holding i proizvođač soje iz Bečeja.

Vlasnike su promenile akcije Komercijalne banke (KMBN) u vrednosti 63,4 miliona dinara, Privredne banke Beograd (PRBN) za više od deset miliona i Jubmes banke (JMBN) za 7,6 miliona.

Nove vlasnike našlo je i više od 4.000 akcija holdinga Energoprojekt (ENHL) u vrednosti 13 miliona dinara, kao i 388 akcija Soja proteina (SJPT) u vrednosti 8,9 miliona.

U vanberzanskoj trgovini danas se pojavila akcija Laste čija je cena odmah skočila za 300 odsto, na 3.960 dinara. Promet akcija beogradskog prevoznika vredeo je više od pet miliona dinara.

Najveći promet na tom segmentu poslovanja ubeležile su pak akcije Vladičinog Hana (VLDH) iz istoimenog mesta, kao i prethodnih dana. Vrednost prometa akcija tog proizvođača celuloze i papira preskočila je 20 miliona dinara.

Strani investitori "pokrili" su samo 17,7 odsto ukupne trgovine i gotovo 40 odsto trgovine akcijama od čega 60,6 odsto u kupovini i 19 odsto u prodaji.

strana 1 od 148 idi na stranu