Srbija

Utorak, 31.12.2019.

09:25

Naši građevinci traženi u Rusiji, Africi, Aziji: U Kataru grade rezervoar za Ginisa

Naša najveća i najstarija građevinska kompanija Energoprojekt gradi u 20 zemalja.

Izvor: Večernje novosti

Naši građevinci traženi u Rusiji, Africi, Aziji: U Kataru grade rezervoar za Ginisa
Foto: Depositphotos/potowizard

Njenih inženjera i radnika najviše ima u u zemljama Bliskog istoka, Kataru, Omanu, dubaiju, Abu Dabiju, potom u Ugandi, Peruu, Rusiji, kazahstanu, Alžiru i Jordanu, pišu "Večernje novosti".

"Naša kompanija je u Kataru izabrana za glavnog konsultanta za upravljanje jednim od najvećih svetskih projekata u oblasti vodoprivrede – prvoj fazi izgradnje megarezervoara pitke vode Katara. Vrednost radova je oko četiri milijarde dolara", ističe Bogdan Uzelac, izvršni direktor za operativne poslove u "Energoprojektu".

Veličini poduhvata "Energoprojekta" najbolje ilustruje podatak da je pokrenuta procedura za upis u Ginisovu knjigu rekorda u dve kategorije: za najveći rezervoar pitke vode i za mrežu pitke vode sa najvećim rezervoarima, pišu "Novosti".

"Projekat je obuhvatio izgradnju, testiranje, sterilizaciju i punjenje 15 megarezervoara na pet lokacija, testiranje i puštanje u rad pumpnih stanica i pratećih objekata i polaganje i testiranje oko 600 kilometara cevi", objašnjava Uzelac i dodaje da će završetkom prve faze projekta skladišni kapacitet katarske vodoprivrede biti povećan sa dosadašnja četiri miliona kubika vode na 10,5 miliona.

Kako piše list, neimari ove kompanije uskoro kreću u Peru, gde će uređivati korito reke Ika i klisure Đanćahalja.

Jedno od retkih domaćih građevinskih preduzeća koje je uspelo da preživi poslednje decenije je i GP "Planum". Nekada su gradili brane u Gvineji, kambodži, ali najpoznatija je "King Talal" visine 90 metara u Jordanu. Njihova specijalnost su poletno-sletne piste i rulne staze. Gradili su sve klase puteva u bivšoj Jugoslaviji, Aziji, RF, Kazahstanu, Siriji...

Ratomir Todorović, direktor "Planuma", ističe da danas više grade u inostranstvu nego u Srbiji. Poslove, kaže, ne biraju i grade tamo gde drugi ne mogu ili ne žele.

Ponosni su na posao u Peveku, najsevernijem gradu u Rusiji, koji su podigli srpski građevinci.

"Tamo smo već 15-ak godina. Radili smo aerodrom i pueteve", kaže direktor "Planuma".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oni se ne šale: U Rusiji skoro 100%

Ruska naftna kompanija Rosnjeft objavila je da je njen profit u prvom tromesečju 2024. kvartalno porastao za 92,8 odsto na 486 milijardi rubalja, što iznosi oko 4,96 milijardi evra.

13:48

31.5.2024.

23 h

Podeli: