Srbija

Subota, 08.06.2019.

15:46

Vozite se sto kilometara za samo pet dinara

Gužve u gradu čine vozače nervoznim i poznato je da skoro svi imaju problem da nađu parking mesto, ali oni koji voze motore i bicikle imaju manje muka.

Izvor: RTS

Vozite se sto kilometara za samo pet dinara
FOTO: Epa CLEMENS BILAN

Za vožnju električnog bicikla nije potrebna dozvola, registracija ili osiguranje. Upravljanje se lako savlađuje, uzbrdice ne predstavljaju prepreku, kao ni gužve ni parking.

Jedan od izumitelja električnog bicikla Srđan Stoponja kaže da je sve počelo kada su za sebe napravili električne bicikle od običnih:

"Onda smo išli kroz grad vozeći se na posao i uvideli da mnogo brže stižemo, kao i da ne gubimo vreme tražeći parking. Pored toga, presudan faktor bio je ekonomičan način vožnje".

Pretežno su napravljeni od aluminijuma, imaju elektromotore i prenosive litijum-jonske baterije, koje mogu da se pune na bilo kojoj utičnici, nezavisno od bicikala, što traje od jednog do tri sata. Voze se uz upotrebu elektromotora ili kao obični bicikli. Maksimalna brzina kretanja svedena je na 25 kilometara na sat.

"U zavisnosti od baterije i motora koji je na električnom biciklu, može da se pređe od 40 do 200 kilometara, samo sa jednim punjenjem", objašnjava Stoponja.

Pored električnih bicikala, ove godine predstavljen je novi proizvod – rikša.

"Odlučili smo se za komercijalnu upotrebu električnih tricikala, gde može da se olakša nečiji posao, turizam, kretanje kroz grad i gužve", naglasio je Stoponja.

Održavanje i servis nisu skupi, a kao zaštitu od krađe moguće je ugraditi alarm i dži-pi-es za praćenje sa sopstvenim napajanjem.

Električni bicikl troši oko pet dinara na 100 kilometara i ne ispušta izduvne gasove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene goriva

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 199 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 189 dinara.

10:11

7.6.2024.

1 d

Svet

Uskoro ostajemo bez nafte?

Nafta je jedan od najvažnijih resursa za čovečanstvo. Koristi se ne samo za proizvodnju goriva i maziva, već i kao sirovina za proizvodnju sintetičke gume, sintetičkih tkanina, plastike, deterdženata, boja i lakova, đubriva, pesticida, voska i još mnogo toga.

10:07

8.6.2024.

22 h

Podeli: