Velika prevara: Ucenjuju ljude, traže 1.500 evra u bitkoinima

Hrvatska policija upozorila je građane na sumnjive poruke elektronske pošte koje kruže.

Region

Izvor: B92

Petak, 22.01.2021.

14:09

Velika prevara: Ucenjuju ljude, traže 1.500 evra u bitkoinima
Foto: ESB Professional/Shutterstock

Naime, u njima nepoznate osobe ucenjuju, tražeći 1.500 evra u bitkoinima, što se može sprečiti ažuriranjem lozinki za pristup elektronskoj pošti.

Policija navodi da je u poslednje vreme primila više prijava građana koji su na svoje elektronske adrese primili sumnjive poruke u kojim ih nepoznate osobe ucenjuju, navodeći da su na njihove računare ili mobilne telefone instalirali zloćudne programe putem kojih su dobili pristup njihovim ličnim podacima, te traže 1.500 evra u bitkoinima kako navedene podatke ne bi javno objavili, prenosi Poslovni dnevnik.

"Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke kao i da ažuriraju lozinke za pristup elektronskoj pošti", upozoravaju u policiji.

Pritom savetuju korisnike interneta da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti da ih upisuju na sumnjivim internet-stranicama. Ako su to učinili, potrebno je odmah promeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički nalog, a ako identičnu lozinku koriste i za druge korisničke naloge i internet-usluge, potrebno je odmah promeniti i te lozinke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: