Region

Ponedeljak, 19.12.2022.

11:34

Većina radno sposobnih Hrvata – ne radi

U Hrvatskoj većina radno sposobnog stanovništva ne radi, pokazali su najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku.

Izvor: Index, Branimir Perković

Većina radno sposobnih Hrvata – ne radi
Ilustracija: Depositphotos/Antonio Bat

Samo 49,2 odsto radno sposobnog stanovništva je zaposleno, 47,3 odsto se broji kao neaktivno stanovništvo, a nezaposlenih je 3,5 odsto, prenosi Indeks.

Najveća zaposlenost je u Severnoj Hrvatskoj (54,9) i Gradu Zagrebu (53 odsto), ali nacionalni prosek ruše Panonska Hrvatska (44) i Jadranska Hrvatska (47,4), gde je manje od pola radno sposobnih stanovnika zaposleno.

Najmanje ljudi radi na Jadranu

Posebno je intrigantan slučaj Jadranske Hrvatske, koja ima najmanji postotak nezaposlenih u radno sposobnom stanovništvu, ali veliki postotak neaktivnih (50,3 posto).

Veći postotak neaktivnih ima Panonska Hrvatska, ali i najveći udeo nezaposlenih u Hrvatskoj.

Radno sposobno stanovništvo se odnosi na osobe s navršenih 15 i više godina, a stopa zaposlenosti je procentualni udeo zaposlenih u radno sposobnom stanovništvu.

Ti podaci govore puno o snazi ekonomije Hrvatske i iskorišćenosti ljudskih potencijala, piše portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Razdor u EU: Brisel i Pariz na ivici sukoba

Pariz i Brisel će se verovatno sukobiti oko napora da se francuski troškovi dovedu u sklad sa pravilima EU, jer politička previranja u drugoj po veličini ekonomiji Evropske unije prete da odlože napredak u smanjenju "prekomernih" budžetskih deficita.

14:32

17.7.2024.

1 d

Podeli: