Vesti -

Upozorenje zaštite potrošača: U prodavnicama se nalazi otrovno voće

Iz hrvatske Razvojne organizacije zaštite potrošača upozoreno je da se u trgovinama pojavilo voće, najpre limun i pomorandže čija je kora tretirana imazalilom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: shutterstock, Larisa Blinova
Foto: shutterstock, Larisa Blinova

O zatrovanom limunu s imazalilom po upozorenju ROZP-a, pisali su mediji pre dve godine, ali nijedna institucija sistema nije reagovala, pa se takav limun i danas nalazi na policama prodavnica u Hrvatskoj, ali ne i drugim članicama EU.

ROZP je još 2014. upozoravao na prehrambene proizvode spornog kvaliteta, ali čak ni inspekcije nisu želele ili smele da proveravaju velike trgovačke lance, prenosi Slobodna Dalmacija.

Reč je bila o jeftinom limunu II klase iz uvoza gde je na deklaraciji pisalo: "Ne koristiti koru! Limun je tretiran imazalilom", što piše i danas na deklaraciji limuna bilo pakovanog, bilo u rinfuzu, osim onoga gde piše ''Eko limun''.

Ove godine u ROZP je uočeno da su prodavnice u Hrvatskoj pune pomorandži iz uvoza gde na deklaraciji sitnim slovima piše da kora nije za jelo, jer je tretirana imazalilom.

Pomorandže I klase u drugim državama EU nisu skuplje od onih II klase tretirane imazalinom u Hrvatskoj. Imazalin je supstanca koja usporava truljenje, pa, kako navodi Slobodna Dalmacija, mušterije u Hrvatskoj jedu navodno "sveže" limunove i narandže iz uvoza stare pet i više godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.