Odobreno u komšiluku: 300 miliona evra za auto-put

Veće ministara Bosne i Hercegovine danas je odobrilo zaključivanje ugovora s Evropskom investicionom bankom (EIB) vrednog 300 miliona evra.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 23.06.2022.

17:46

Odobreno u komšiluku: 300 miliona evra za auto-put
Ilustracija: MakDill/Shutterstock

Njime će se finansirati izgradnja auto-puta na koridoru Vc na području Hercegovine.

Zajam će se preusmeriti Javnom preduzeću "Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine" s rokom otplate od 25 godina, uključujući grejs period od šest godina. Sredstvima zajma gradiće se 35 kilometara auto-puta.

Kako su saopštili iz Veća ministara, projekat podrazumeva finansiranje izgradnje deonice auto-puta od mesta Ovčara do Mostara na Koridoru Vc. Deonica od Ovčara do Mostara-sever sastoji se od tri dela, što uključuje i projekat tunela Prenj u ukupnoj dužini oko 35 kilometara, prenosi Index.

Uz novac EIB ova deonica će se finansirati i zajmom Evropske banke za obnovu i razvoj. Na celoj deonici gradiće se deset mostova, 12 tunela i dve petlje.

Tunel Prenj, ukupne dužine 10,1 kilometar, najzahtevnija je građevina na celoj deonici auto-puta na koridoru Vc koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu.

Koridor Vc je auto-put Budimpešta - Osijek - Sarajevo - Ploče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: