Komšije ne odustaju od crnih lista za trgovce: Stub srama za one koji podignu cene?

Hrvatska ne odustaje od "modela crnih lista" za trgovce koji bi zamenu kune evrom iskoristili za neopravdano dizanje cena.

Region

Izvor: B92

Utorak, 01.02.2022.

12:04

Komšije ne odustaju od crnih lista za trgovce: Stub srama za one koji podignu cene?
Foto: Depositphotos/nilaya

"Nije tačna informacija da je Ministarstvo odbacilo mogućnost korišćenja takvog modela i u Hrvatskoj", kaže se u saopštenju Ministarstva kao reakcija na medijske objave prema kojima crnih lista neće biti.

"Ministarstvo privrede i održivog razvoja razmatra sve raspoložive opcije, od uvođenja etičkog kodeksa do objave crne liste, kako bi se očuvala sigurnost kupovine potrošačima, a evro uveo na efikasan i transparentan način", istaknuto je u saopštenju Ministarstva.

"Analizirali smo iskustva drugih zemalja"

"Stručne službe Ministarstva privrede i održivog razvoja analizirale su iskustva i propise evropskih zemalja koje su poslednje uvodile zajedničku valutu. Jedan od kontrolnih modela koji su neke države članice koristile bila je i objava takozvane crne liste trgovaca koji su neopravdano podizali cene", dodaje se.

Ističe se da će u procesu zamene hrvatske kune evrom jedan od najvažnijih postulata biti zaštita potrošača od neopravdanog povećanja cena, prenosi portal Indeks.

"Glavne mere zaštite potrošača u procesu uvođenja evra u Hrvatskoj biće dvojno iskazivanje cena, primena fiksnog kursa konverzije prilikom preračunavanja, nadzor nad trgovcima i pružaocima usluga, te praćenje kretanja cena najčešće korišćenih proizvoda na tržištu", kažu u hrvatskom ministarstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: