Inflacija u Sloveniji rekordnih 11 posto

Cene životnih potrepština u Sloveniji julu su povećane za jedan odsto u odnosu na jun, dok rast cena na godišnjem nivou iznosi 11 posto.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 31.07.2022.

10:11

Inflacija u Sloveniji rekordnih 11 posto
Ilustracija: Depositphotos/uroszunic

Toliko je i zvanična inflacija, objavio je u petak slovenski statistički ured, a prenela Hina.

To je najveći mesečni i godišnji rast cena u Sloveniji nakon 1995. godine, a na to je uz cene energenata najviše doprinelo poskupljenje hrane.

Porast cena u Sloveniji meren harmonizovanim indeksom životnih potrepština koji primenjuje Evropski statistički ured još je i veći i iznosi 11,7 posto, dok je u julu lane iznosio samo dva posto.

Visokoj inflaciji su najviše pridoneli energenti, koji su u proseku skuplji za deset posto u odnosu na stanje pre godinu dana, prenosi Biznisinfo.ba.

Tekuća goriva u godinu dana poskupela su za 49,7 posto, cene hrane više su za 13,5 posto, dok je električna energije skuplja 30,4 posto.

Cene roba na godišnjem nivou u proseku su porasle 14,6 posto a cene usluga šest posto.

Inflacija u Sloveniji, koja je od 2007. godine članica Evropske monetarne unije, trenutno je viša od od prosečne u Evrozoni koja, po prvoj oceni koju je objavio Evropski statistički biro, iznosi rekordnih 8,9 posto, a čiji porast i dalje podstiču u prvom redu visoke cene energije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: