I Bugarska traži izuzeće od embarga EU na rusku naftu

Bugarska neće podržati novi paket sankcija Evropske unije protiv Rusije ako ne dobije izuzeće od predložene zabrane kupovine ruske nafte.

Region

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 09.05.2022.

08:05

I Bugarska traži izuzeće od embarga EU na rusku naftu
Foto: Millenius/Shutterstock

To je rekao zamenik premijera Asen Vasilev.

"Naša pozicija je vrlo jasna. Ako bude izuzeća za neke zemlje, i mi želimo da dobijemo to izuzeće. Ako to ne dobijemo, nećemo podržati sankcije", rekao je Vasilev za nacionalnu televiziju BNT.

On je ipak naveo da ne očekuje da će doći do toga, na osnovu trenutnih razgovora koji lideri EU nastavljaju danas, prenosi Rojters.

Mađarska, Slovačka i Češka koje u velikoj meri zavise od ruske sirove nafte ne mogu da osiguraju alternativne izvore i zatražile su izuzeće od predloga zabrane uvoza energenata iz Rusije.

Izuzeće je zatražila i Bugarska jer, kako kaže Vasilev, jedinoj bugarskoj rafineriji u crnomorskoj luci Burgasu treba vreme da unapredi proces prerade nafte koja neće biti ruska.

Da bi se sve članice EU složile, Komisija je predložila u petak izmene na planirani embargo na rusku naftu, kako bi tri zemlje dobile više vremena da promene dobavljača energenata, naveli su izvori iz EU.

Prema inicijalnom planu, sve zemlje članice EU bi trebalo da prestanu da kupuju rusku sirovu naftu i ruske rafinirane proizvode do kraja 2022. godine.

Izmenjeni program bi dao Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj vreme da unaprede rafinerije kako bi mogle da dobijaju naftne derivate sa drugih lokacija, i tako se energetski odvoje od Rusije do 2024.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Svet

Potpisano: "Kanabis legalan od ponedeljka"

Javna, politička i zakonodavna rasprava o legalizaciji kanabisa u Nemačkoj je trajala godinama. Sada je definitivno gotovo i više nema odlaganja: od 1. aprila građani će pod određenim uslovima moći da gaje, kupuju, prodaju i konzimuraju marihuanu.

9:31

29.3.2024.

5 h

Podeli: