Region

Petak, 10.11.2023.

15:45

Hrvati se žale: Srbi nam prodaju lošu rakiju

Na listi uvoznih proizvoda u Hrvatskoj se našla i rakija, ali se ne uvozi iz zemalja Evropske unije, nego iz Bosne i Hercegovine.

Izvor: SEEbiz

Hrvati se žale: Srbi nam prodaju lošu rakiju
Ilustracija: Shutterstock/Dejan82

Domaći proizvođači žale se da ih država ne štiti.

I ove godine će se u Hrvatskoj proizvoditi vrhunska rakija, ali ona domaćim proizvođačima zadaje glavobolje. Ne zbog alkohola, već zbog toga što im je jedva isplativa. Problem je uvoz rakije i to ne iz Evropske unije.

"Nelojalna konkurencija. Iz Srbije i Bosne ulaze velike količine rakije upitnog kvaliteta i to je nešto s čime se mali proizvođači ne mogu boriti i pitanje je dana kada će doći i do problema", rekao je Davorin Škoflek, upravnik udruženja proizvođača rakije.

Srpska šljivovica je na UNESCO-vom popisu nematerijalne kulturne baštine i u Hrvatskoj se i te kako pije, piše Seebiz.

"Rakija je, od žestokih pića, sigurno broj jedan. Posebno u prepodnevnim satima kada većina gostiju, pa čak i uz kafu voli da popije jednu rakijicu. Po pravilu je to šljivovica", kazao je ugostitelj Tomislav Vajda reporteru Dnevnika Nove TV.

Problem je i u tome, govore proizvođači, što rakija ima status jeftinog, gastarbajterskog pića. Nazivaju je brljom. Velika je predrasuda, ističu, da se rakija mora piti na eks. U njoj se može uživati kao u najfinijem francuskom konjaku ili vinjaku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

17 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: