Države sve teže dolaze do novca

Rast kamata otežava državama pristup finansijskim sredstvima, poručeno je sa Samita ministara finansija, guvernera i direktora Poreskih uprava u Bečićima.

Region

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.05.2023.

13:34

Države sve teže dolaze do novca
Ilustracija: Depositphotos/viz-arch

Ministri finansija zemalja regiona saglasni su da povećanje kamata ne ide na ruku ni privredi, ali ni građanima, i da je zato potrebno primeniti određene politike.

Javni dug u Srbiji je 51,4 odsto BDP i vraćen je na pretpandemijski period, rekao je pomoćnik ministra finansija Ogljen Popović. Za Srbiju je ključno, kaže Popović, da održi životni standard građana i nastavi sa rastom BDP.

"Nastavljamo sa investicijama u infrastrukturu, zdravstvo i energetiku. To su pokretači rasta BDP, ali i projekti od državnog značaja”, rekao je Popović.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović rekao je da je u fokusu fiskalnih vlasti očuvanje životnog standarda građana, ali i potrebe privrede.

"Nemoguće je imati stabilnost ukoliko nemamo sinergiju i usklađene mere koje dovode do rasta privrednih aktivnosti", kazao je Damjanović.

Iz MMF poručuju da su hrana i energenti najviše uticali na inflaciju u zemljama regiona, pa su potrebne mere kako bi se podržale najranjivije grupe stanovništva.

"Za sve zemlje Zapadnog Balkana finansiranje je postalo sve skuplje. Potrebno je nastaviti sa fiskalnom konsolidacijom, ali ne treba često menjati fiskalna pravila. MMF je tu da pomogne zemljama da se uspostavi održivi makroekonomski okviri, a zemlje Balkana rade na fiskalnim aranžmanima sa MMF", kazala je šefica kancelarije MMF za Zapadi Balkan Stefani Verena Eble.

Skupa državna zaduženja utiču i na rast javnog duga, a najbolji saldo ipak ima, kako je rečeno, Bosna i Hercegovina čiji je javni dug svega 35 odsto BDP.

"Nama je problem nemogućnost pristupa međunarodnim finansijskim tržištima. Visoke kamatne stope će negativno uticati na javni sektor”, rekao je Zoran Tegeltija, ministar finansija BiH.

Predsednik Fiskalnog saveta Republike Srpske Milenko Krajišnik kazao je da će javni dug biti izazov jer je finansiranje duga otežano.

"Značajna je podrška MMF-a i mislim da bi on mogao da nam da povoljnije kredite u odnosu na one kamatne stope koje imamo na finansijskom tržištu”, kazao je Krajišnik.

Sa skupa je poručeno da se sve zemlje regiona bore sa sivom ekonomijom te da rade na uvođenje sive ekonomije u legalne tokove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: