Ljubljanski aerodrom dobio solarnu elektranu - paneli postavljeni na krov garaže

Ugradnjom solarnih panela na krov garažnog parkirališta ljubljanski aerodrom dobio je obnovljivi izvor energije.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 11.11.2021.

14:27

Ljubljanski aerodrom dobio solarnu elektranu - paneli postavljeni na krov garaže
Ilustracija: lalanta71/Shutterstock

On će osiguravati sedam odsto ukupnih potreba za strujom na aerodromu i pritom smanjiti emisije ugljen dioksida za 200 tona godišnje.

Ulaganje koje su pre pola godine dogovorili Fraport Slovenia, slovenačka podružnica nemačke kompanije koja upravlja najvećim slovenačkim aerodromom i kompanija Resalta kao investitor, vredna je 350.000 evra.

"Savremeni sistemi samosnabdevanja solarnom energijom predstavljaju ogromni potencijal održive transformacije", rekao je prilikom puštanja solarne elektrane u pogon Zmago Skobir, savetnik uprave na aerodromu i prokurista kompanije Fraport Slovenija.

Gde će biti najveća solarna elektrana na Balkanu?

"Zato je odluka da se ide u ovu investiciju bila jednostavna, ne samo sa aspekta ekonomičnosti nego i u svrhu aktivnog smanjivanja emisija CO2", rekao je Skobir.

Fotonaponska elektrana nominalne snage 500 kilovata godišnje proizvodiće 530 megavatsati električne energije, piše Jutarnji list.

Elektranu čini 1.347 modula koji pokrivaju oko 3.000 kvadratnih metara, odnosno 40 odsto krovne površine objekta u kom su smeštene garaže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

16 h

Podeli: