Uljanik ide u likvidaciju, uz očuvanje proizvodnje?

Pula -- Stečajna upravnica Uljanika d. d, Marija Ružić predlaže likvidaciju krovne kompanije pulskog brodogradilišta.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa/DAVID CHANG
Foto: Epa/DAVID CHANG

Ona tvrdi da nije moguće napraviti stečajni plan koji bi poverioci prihvatili, ali predlaže da se proizvodnja očuva prenosom koncesije i poslova dovršetka gradnje na preduzeće "Uljanik 1856".

To preduzeće, koje je Uljanik osnovao u maju prošle godine, nije imalo aktivnosti.

Prema predlogu stečajne upravnice država bi, kao razlučni poverilac, preuzela nepokretnu imovinu kompanije-ćerke Uljanik Brodogradilišta u stečaju, na koju ima pravo odvojenog namirenja, a koja je potrebna za brodograđevinsku delatnost, i izvršila bi povećanje osnovnog kapitala "Uljanik brodogradnje 1856".

Takva mogućnost postoji i za druge razlučne poverioce, koji bi srazmerno vrednosti unosa postali članovi "Uljanik brodogradnje 1856", prenosi Poslovni dnevnik. Stečajna upravnica očekuje, ukoliko skupština poverilaca prihvati njen plan, pokretanje proizvodnje radi dovršetka broda u gradnji "Uljanik 526" u drugom tromesečju iduće godine, a po njenim procenama, potrebno je da se zaposli oko 450 radnika. Za dovršetak tog broda potrebno je obezbediti 50 miliona evra u kontinuitetu do drugog kvartala 2021. Finansiranje je moguće avansom od krajnjeg kupca ili putem kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj ili komercijalne banke, uz državno jamstvo.

Stečajna upravnica je uverena da bi se, s obzirom na dosadašnji kvalitet isporučenih brodova, raniji naručioci vratili u pulski škver, piše Poslovni.

strana 1 od 70 idi na stranu