Čuveni proizvođač patika pobedio: Kineska firma mora da uništi sve kopije njihove robe

Kompanija Džeđang moraće da uništi svu sportsku obuću koja liči na Adidas, a uz to će slavnoj kompaniji morati da nadoknadi nemale sudske troškove.

Region

Izvor: B92

Petak, 16.08.2019.

08:50

Čuveni proizvođač patika pobedio: Kineska firma mora da uništi sve kopije njihove robe
FOTO: Epa, CHRISTIAN BRUNA.jpg

To je presudio Trgovački sud u Zagrebu.

Kako piše Večernji list, najbizarnije u celoj priči u sporu oko zaštićenog brenda najpoznatije svetske kompanije za proizvodnju sportske opreme je da su Džeđangove patike imale – četiri crte.

Sud je ustanovio kako je obuća po svemu drugome neodoljivo podsećala na zaštićenu marku, ali iz tuženog preduzeća nisu bili tog mišljenja.

Obuća je imala natpis Boban i u Džeđangu tvrde kako su te patike stekle ugled na tržištu i "prepoznatljiv karakter po kojem se kao žig odvajaju od ostalih".

"Same crte koje se eventualno nalaze na modelima patika nisu, a kako Adidas navodi u svojoj tužbi, dominantne, s obzirom na celokupni utisak patika na kojima se nalaze", branili su se u tuženom preduzeću koje je u vlasništvu kineskih državljana, a posluje u Zagrebu.

U Adidasu navode kako su još 2014. dobili informaciju o tome da tužena kompanija u tržnom centru Kineski zid na Samoborskom putu u Zagrebu prodaje sportsku obuću sa četiri paralelne ukošene crte na bočnim stranama obuće.

Pokušali su mirno da reše spor, ali nije bilo razumevanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: