Počinju da rade bez plata: Odložen stečaj Brodogradilišta "3. maj"

Trgovački sud u Rijeci doneo je odluku o odlaganju stečaja Brodogradlišta "3. maj", a novo ročište zakazano je za 4. jul.

Region

Izvor: B92

Sreda, 05.06.2019.

19:56

Počinju da rade bez plata: Odložen stečaj Brodogradilišta
Foto: Epa/DAVID CHANG1

Sud je tako brodogradilištu dao novu šansu, a Mladen Bućar iz sindikata "3. maja", jedinog sindikata koji je bio za stečaj, rekao je da Uprava tvrdi da su radnici spremni da rade dalje, ali je pitanje u kojim uslovima, preneo je portal Seebiz.

"S radom bi trebalo da se započne već sutra, ali bez materijalnih dobara - ove godine ni jedan radnik nije dobio ni jednu kunu", naveo je on.

Kako je dodao, u preduzeću više nema ni materijala, ni uslova za rad, a radnici nemaju osiguranje od povreda na radu od maja prošle godine.

Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata naglašava da radnici traže platu. Kaže da je prošlo godinu i po otkako je stara uprava obavestila vladu da se sva Uljanikova društva nalaze u finansijskim poteškoćama i da bi trebalo preduzeti dalje korake.

"Jedino vlada može rešiti problem '3. maja' i radnika, oni traže platu", kazao je Cerovac.

Direktor "3. maja" Edi Kučan nije želeo da govori o modelima za spas brodogradnje, ali je optimističan oko dogovora s vladom.

Portal Seebiz navodi da je prethodno ročiste bilo zakazano za 17. april, ali je tada odloženo kako bi se dalo još vremena za traženje rešenja i šansa novoj upravi da pronađe novac za privremeno finansiranje.

Prošle nedelje isplaćen je deo zaostalih plata za oktobar, novembar i decembar 2018., nakon što je "3. maju", kao poveriocu, pripalo oko šest miliona kuna (808,6 hiljada evra) od prodaje imovine Tvornice industrijske i brodske opreme (TIBO) u stečaju. Brodogradilište "3. maj" je još 2015. pozajmilo novac TIBO-u, koji je tada bio u teškoćama, a dug s kamatama je bio malo veći od šest miliona kuna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: