Putinov prijatelj gradi helidrom za sebe i vladu u Crnoj Gori

Ruski biznismen Oleg Deripaska planira da gradi helidrom u okviru raskošnog letnjikovca na rtu Platamuni u Crnoj Gori.

Izvor: Vijesti, Vuk Lajović
Podeli
Foto: EPA/Yuri Kochetkov
Foto: EPA/Yuri Kochetkov

Kompanija Overseas assets management, koju povezuju sa ruskim oligarhom Olegom Deripaskom, zatražila je od Ministarstva održivog razvoja i turizma da joj izda urbanističko-tehničke uslove za gradnju helidroma, piše u dopisu resoru ministra Pavla Radulovića u koji su "Vijesti" imale uvid.

Deripaska je pre nekoliko godina završio rezidencijalni kompleks od 11 vila na mestu nekadašnje vojne baze u čiju je izgradnju najmanje uložio 50 miliona evra.

"Važećim planskim detaljnim urbanističkim planom Rt Platamuni - Trsteno tretirane su vile koje predstavljaju veoma luksuzne turističke objekte poluzatvorenog i zatvorenog tipa, koje služe za odmor jedne ili više porodica sa posebnim osobljem i vrhunskim komforom. U pravilima za uređenje parcele definisano je da mogući sadržaji uz vile su svi koje dozvoljava predmetni prostor i konfiguracija terena, a koji su u funkciji luksuznog odmora, rekreacije i zabave. Takođe, u poglavlju pravila za izgradnju objekata navedeno je da sadržaj vile je slobodan i treba da odgovori na svaku turističku potrebnu konkretnog investitora“, piše u zahtevu kompanije.

Oni podsećaju da je planska dokumentacija koju citiraju u skladu sa prostornim planom priobalja.

"Kompanija Overseas assets management zainteresovana je za izgradnju helidroma Platamuni na parcelama koje su u našem vlasništvu”, ističu u toj firmi.

Navode da na taj način podižu nivo usluge u tom luksuznom turističkom kompleksu na još viši nivo i omogućavaju potencijalnim gostima da ih posećuju i vazdušnim putem.

Ističu da će na helidromu angažovati koordinatora letenja koji će biti zadužen za pružanje svih potrebnih informacija pilotima vazduhoplova, kao i za koordinaciju sa aerodromskom kontrolom letenja na aerodromu Tivat i prilaznom kontrolom letenja Podgorica.

„Uvereni smo da će izgradnja i registracija helidroma Platamuni značajno unaprijediti celokupnu turističku ponudu Crne Gore jer će privući VIP goste. Takođe, voljni smo bez naknade da otvorimo mogućnost korišćenja helidroma Platamuni za potrebe Vlade Crne Gore, za sve vanredne situacije, kao i za druge potrebe države Crne Gore“, zaključuje se u zahtevu Deripaskine kompanije.

Do lepog "parčeta" crnogorske obale Deripaska je došao tako što je njegova firma na tenderu koji je raspisao Fond za reformu sistema odbrane Srbije i Crne Gore za dva i po hektara zemlje platio 627.000 evra ili svega 18 evra po kvadratu zemlje. Ubrzo nakon toga je od Morskog dobra dokupio još hektar.

Dve firme koje kontroliše Deripaska vlasnici su 550.000 kvadrata zemlje na crnogorskoj obali.

strana 1 od 45 idi na stranu