"Otvorite granice, privreda HR je na kolenima"

Zagreb -- Hrvatska privredna komora zatražila je otvaranje granica kako bi se "sprečila katastrofa za hrvatsku privredu, koja je ionako na kolenima".

Izvor: Tanjug
Podeli

Osim toga, oni su apelovali na Srbiju da ne uvodi rigorozne mere koje će oštetiti privrednike obe zemlje, javili su hrvatski mediji.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija sutra u ponoć početi da primenjuje paket mera ako sa Hrvatskom ne bude dogovoreno otvaranje prelaza.

On je rekao da je pre obraćanja novinarima razgovarao sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem i da će se njihovi razgovori nastaviti večeras, noćas i sutra ujutru kako bi dogovor bio postignut do srede u ponoć.

"Vlada je spremila paket mera koji bi Srbija, ukoliko ti razgovor ne uspeju, kao meru odbrane sebe i svojih ekonomskih interesa preduzimala od 24. septembra od 00.00 sati", rekao je Vučić.

On je precizirao da su predviđene mere u tri nivoa i to političke, pravne i ekonomske prirode.

"Nadam se da nijedne nećemo morati da primenimo", rekao je Vučić.

"Apelujemo na one koji odlučuju da granice za teretni saobraćaj, odnosno privrednike, budu otvorene da bi se sprečila katastrofa za hrvatsku privredu koja je ionako na kolenima", izjavio je na konferenciji za novinare potpredsednik Komore za turizam, trgovinu i finansije Josip Zaher.

Zaher je apelovao i na Srbiju da "ne kreće s rigoroznim merama koje će oštetiti i hrvatske i srpske privrednike".

Naveo je da ima razumevanja za izbegličku krizu, ali i istakao da je imperativ da se omogući neometano poslovanje privrednika, preneo je Indeh.hr.

Prema njegovim rečima, Komori se javljaju na desetine kompanija koje upozoravaju na moguće katastrofalne posledice otežnog graničnog prometa na njihovo poslovanje.

Ako bi robni promet između Hrvatske i Srbije bio potpuno obustavljen, dnevne gubitke za hrvatsku privredu u Komori procenjuju na milion evra, navodi „Jutarnji list“.

Zaher je naveo da će najveće posledice zbog otežanog graničnog saobraćaja imati kompanije koje posluju sa Srbijom, ali i svi oni čije je poslovanje na bilo koji način povezano s teritorijom Srbije, koja je jedna od, kako je ukazao, važnijih hrvatskih trgovinskih partnera.

Prema njegovim rečima, hrvatski izvoz u Srbiju godišnje iznosi 509 miliona evra, što je čini šestim najvažnijim tržištem za hrvatske izvoznike.

Podsećamo, direktor Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je juče u vestima B92 da zatvorena granica između Srbije i Hrvatske pogađa pre svega i hrvatske privrednike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 66 idi na stranu