I "Radenska" ide na doboš

Ljubljana, Zagreb -- Grupa "Pivovarna Laško" moraće ove jeseni da proda najvećeg slovenačkog proizvođača mineralnih voda "Radensku", zbog dugova od 370 miliona evra prema bankama.

Izvor: Tportal
Podeli

Kako prenosi "Tportal", direktor "Pivovarne Laško" Dušan Zorko potvrdio je za ljubljansko "Delo" sa bankom "Unicredito" koja će kao konsultant pripremiti međunarodni tender i potražiti kupce za čuvenu "Radensku".

Poslovni list iz Slovenije "Finance" objavio je nedavno da je za kupovine Radenske vrlo zainteresirana Kofola, jedna od vodećih čeških kompanija koja je u vlasništvu grčke porodice Samaras.

Kofola proizvodi različita pića u sedam pogona u Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj i Rusiji, a distribuira ih i u Austriji i Nemačkoj, navode "Finance".

List tvrdi da je Kofola zainteresovana da preko Slovenije i "Radenske" stvori jači proizvodni i distributivni kanal na Balkanu.

Navodno je reč o privatnoj kompaniji koja godišnje ostvaruje 300 miliona eura prihoda od prodaje, ali joj je dobit prošle godine pala za 6,4 posto.

Samo u prvom kvartalu ove godine Kofola je prodala bezalkoholnih pića za 50 miliona evra, dok Radenska u celoj godini ostvari prodaju od tridesetak miliona eura, pišu Finance.

"Tportal" podseća da ovo neće biti presedan, jer je "Pivovarna Laško" pre dve godine prodala proizvođača sokova "Fructal" za 35 miliona evra srpskom "Nektaru", uz uslov da se proizvodnja ne seli iz Srbije.

Region

Srpska dobila Banku Srpske

Banja Luka -- Republika Srpska danas je i zvanično preuzela upravljanje Balkan Investment bankom Banjaluka koja će ubuduće raditi pod nazivom Banka Srpske.

Region petak 30.08. 17:01 Komentara: 2
strana 1 od 60 idi na stranu