I "Radenska" ide na doboš

Grupa "Pivovarna Laško" moraće ove jeseni da proda najvećeg slovenačkog proizvođača mineralnih voda "Radensku", zbog dugova od 370 miliona evra prema bankama.

Region

Izvor: B92

Petak, 02.08.2013.

10:59

Default images

Kako prenosi "Tportal", direktor "Pivovarne Laško" Dušan Zorko potvrdio je za ljubljansko "Delo" sa bankom "Unicredito" koja će kao konsultant pripremiti međunarodni tender i potražiti kupce za čuvenu "Radensku".

Poslovni list iz Slovenije "Finance" objavio je nedavno da je za kupovine Radenske vrlo zainteresirana Kofola, jedna od vodećih čeških kompanija koja je u vlasništvu grčke porodice Samaras.

Kofola proizvodi različita pića u sedam pogona u Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj i Rusiji, a distribuira ih i u Austriji i Nemačkoj, navode "Finance".

List tvrdi da je Kofola zainteresovana da preko Slovenije i "Radenske" stvori jači proizvodni i distributivni kanal na Balkanu.

Navodno je reč o privatnoj kompaniji koja godišnje ostvaruje 300 miliona eura prihoda od prodaje, ali joj je dobit prošle godine pala za 6,4 posto.

Samo u prvom kvartalu ove godine Kofola je prodala bezalkoholnih pića za 50 miliona evra, dok Radenska u celoj godini ostvari prodaju od tridesetak miliona eura, pišu Finance.

"Tportal" podseća da ovo neće biti presedan, jer je "Pivovarna Laško" pre dve godine prodala proizvođača sokova "Fructal" za 35 miliona evra srpskom "Nektaru", uz uslov da se proizvodnja ne seli iz Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: