Srbija

Utorak, 03.11.2020.

15:24

Prodaja sa praga – koliko to košta proizvođače?

Prodaja sa praga je mogućnost za gazdinstva da prodaju proizvode sa višim stepenom prerade, uz poštovanje zdravstveno-bezbednosnih uslova i prijavu u APR-u.

Izvor: agroinfonet.com

Prodaja sa praga – koliko to košta proizvođače?
Foto: Depositphotos, Madllen

Prema propisima, proizvođači su direktno odgovorni za bezbednost i kvalitet hrane i moraju da ispune veterinarsko-sanitarne i opšte uslove higijene namirnica.

Svoje proizvode mogu prodavati na kućnom pragu ili dostavljati maloprodajnim objektima u svojoj opštini i susednim opštinama. Uslov je da su se prijavili kao preduzetnik u Agenciji za privredne registre (APR) i tako postali privrednik koji je u obavezi da ispunjava davanja prema državi, ali i ima mogućnost da svoje proizvode prodaje u većem obimu.

Pri izboru delatnosti u APR određuje se pretežna delatnost i na osnovu nje se plaćaju državi obaveze. Najbolji izbor je da ste “paušalac”, piše portal Agro Info Net. Na taj način ste u mogućnosti da ostvarite godišnji prihod do osam miliona dinara i plaćate fiksnu obavezu državi. U zavisnosti od izabrane šifre delatnosti obaveze su na mesečnom nivou od 12.000 do 15.000 dinara (tu je uračunat porez na dohodak i doprinosi za PIO, zdravstvo). Niste u obavezi da imate prodajni objekat, niste u obavezi da posedujete fiskalnu kasu.

Proizvođači na sopstvenim poljoprivrednim gazdinstvima, moraju da prerađuju isključivo svoje proizvode. Prerada se obavlja u uslovima svoga domaćinstva uz poštovanje higijenskih minimuma određenih zakonom.

Oni proizvođači koji se bave i otkupom, to moraju da rade u objektima malog kapaciteta.Moći će da otkupe 50 odsto sirovine, a ostalo iz sopstvene proizvodnje.

Koliko je količinski moguće prodavati proizvode? To je određeno od strane Ministarstva poljoprivrede, a u nastavku je lista nekih od njih (na godišnjem nivou):

Brašno 32.000 kilograma

Testenina 20.000 kilograma

Voćni sokovi, nektari i slično 16.000 litara

Proizvodi od termički obrađenog voća (džemovi, marmelade) 10.000 kilograma

Sušeno i kandirano voće 16.000 kilograma

Proizvodi od termički obrađenog povrća (ajvar, ljutenica) 8.000 kilograma

Sušeno povrće 4.000 kilograma

Proizvodi od aromatičnog i začinskog bilja 8.000 kilograma

Hladno ceđena biljna ulja 16.000 litara

Prženi i pečeni proizvodi (pržene semenke i slično) 32.000 kilograma

Usitnjeni ili mleveni plodovi (maka, susama, lana) seckano voće, povrće, pomfrit, smrznuti program 8.000 kilograma

Za proizvode od mleka i mesa stroži su propisi, piše ovaj portal, ali se mogu ispuniti uz olakšice u odnosu na velike prerađivačke kapacitete (nužna je potvrda od Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede), a tu su i godišnje kontrole mesa i mleka, uzorkovanje proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: