Sneg obrao ovogodišnje jabuke iz Štajerske

Snežne padavine i temperature koje su pale ispod nule naneli su veliku štetu u austrijskim pokrajinama Štajerska, Burgenland, Donjoj Austriji i Koruškoj.

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Šteta od pada temperature, koja je u protekla tri dana, pala i ispod minus šest izazvala je trocifrenu milionsku štetu.

Od štete u poljoprivredi pogođeno je, prema procenama, 25.000 hektara obradive zemlje.

Poljoprivredna komora samo za Štajersku procenjuje štetu po poljoprivredu u visini do 125 miliona evra.

Tako ove godine preti opasnost da austrijski potrošači neće moći da, u prodavnicama, nađu jabuke iz Štajerske, koje važe za jedne od najboljih.

"Hitno nam je potrebna pomoć iz Fonda za elementarne nepogode, kako bi pomogli poljoprivrednicima koji su pretrpeli ogromne štete", apelovao je predsednik poljoprivredne komore Franc Tičenbaher.

Prema ministru poljoprivrede Andreu Ruprehteru je ministar finansija Hans-Jerg Šeling već obećao da će staviti na raspolaganje sredstva iz Fonda, jer su ekstremne vremenske prilike proteklih dana u pojedinim regionima izazvali štetu koja ugrožava egzistenciju poljoprivrednika.

Mraz je pre svega naneo štetu po vinogradare, voćare i druge useve.

I u pokrajini Burgenland se nastala šteta procenjuje na do 150 miliona evra zbog predstojećeg izostanka roda, ali i vinogradari strahuju od trocifrene milionske štete, a u pojedinim regionima neće biti proizvodnje vina zbog aktuelnih vremenskih prilika.

Oko 70 odsto površine na kojima je zasađeno voće, kao i špargla, kukuruz, krompir i slično, je pogođeno mrazom.

strana 1 od 28 idi na stranu