Podzemni kontejneri promašaj dekade

Iako je najavljivano i okarakterisano kao projekat decenije, postavljanje podzemnih kontejnera donelo je više štete nego koristi.

Izvor: B92

Subota, 28.02.2015.

11:41

Default images
Foto: Thinkstock.com

“To je jedan od najštetnijih ugovora koje smo zatekli, koji ne štiti niti interese grada niti je u interesu Beograđana. On pokazuje kako, kad posao dobije firma bez adekvatnih referenci, može da uzrokuje veliku štetu i da bude potpuni fijasko”, kažu za "Blic" u Skupštini grada.

Prema pisanju lista, dosadašnje procene Zavoda za veštačenje pokazuju da je šteta koju je preduzeće pretrpelo veća od 100 miliona dinara.

Međutim, postoje indicije da bi taj iznos mogao da bude i mnogostruko veći. Cela priča bi trebalo da dobije epilog na sudu jer je postupak u toku.

Dušan Mandrapa, direktor firme "Blok", koja je dobila posao za postavljanje 1.800 kontejnera, vredan 520 miliona dinara, objašnava da je problem nastao onog trenutka kada im je "Gradska čistoća" uputila dopis da prestanu redovno mesečno servisiranje kontejnera.

“Obrazloženje je bilo da imaju viška zaposlenih i da su tehnički opremljeni za tu vrstu radova. Ceneći celokupnu ekonomsku situaciju, u načelu smo bili saglasni s njihovim predlogom, s tim što smo predložili da se redovan mesečni servis ne prekida zaključno sa 29. aprilom 2013, kako su oni tražili, nego da se produži još mesec dana da bismo mogli da obučimo njihove radnike za servis kontejnera, a da se mi početkom juna 2013. povučemo iz servisa da se ne bi prekidao kontinuitet u redovnom servisiranju”, priča Mandrapa.

Ali "Čistoća" nije prihvatila predlog, niti su počeli da redovno servisiraju kontejnere.

“Uvidevši da oni uopšte ne rade mesečno servisiranje kontejnera, više puta smo im slali urgencije i upozorenja u tehničkom smislu da će, ako pod hitno ne počnu da rade, dovesti u pitanje funkcionalnost kontejnera”, tvrdi Mandrapa.

Direktor "Bloka" navodi da su više puta pismeno upozoravali tadašnjeg v.d. direktora "Čistoće" Radovana Draškića, zamenika Boru Galića i izvršnog direktora Sinišu Lazarevića.

“Kod njih nismo naišli na razumevanje vezano za održavanje kontejnera, pa smo se obratili i tadašnjem gradonačelniku Draganu Đilasu, koji takođe nije imao razumevanja. Podneli smo tužbu 23. maja 2013. i suđenje je u toku”, kaže Mandrapa i dodaje da se njegova firma sad bavi manjim građevinskim radovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: