Srbija ima najskuplje keš kredite

Srbija ima najskuplje gotovinske kredite u regionu, a veoma su skupi i potrošački krediti za kupovinu automobila, istraživanje je portala kamatica.com.

Izvor: Blic

Subota, 05.06.2010.

15:33

Default images

Prema ovom portalu, kada je reč o stambenim kreditima Srbija ulazi u grupu zemalja sa kamatnim stopama koje su niže.

Zanimljivo je da je Srbija jedina u regionu koja nema stambene kredite indeksirane u matičnoj valuti. Najviše kamatne stope za ovu vrstu zajmova su u Bugarskoj gde iznose 10,10 odsto, najniže su u Nemačkoj 3,2 odsto, dok u Srbiji iznose 8,3 odsto.

Inače, Srbija je jedna od retkih koja ima više opcija subvencionisanih kredita od strane države i koji su značajno jeftinija opcija od komercijalnih kredita. U ovom istraživanju, međutim, nisu uključene i ove stope, inače bi krajnja cena stambenih zajmova bila još niža.

S druge strane, jako je mali broj kredita koje banke odobravaju građanima u saradnji sa građevinskim preduzećima po nižim kamatnim stopama, što je slučaj u pojedinim zemljama okruženja, dok je u razvijenim ekonomijama to uobičajen segment ponude banaka. Bitan faktor visine kamatnih stopa su i sredstva obezbeđenja.

Kada se posmatra okruženje, primetno je da Srbija ima nešto relaksiraniji pristup banaka po pitanju sredstava obezbeđenja, međutim, to sa druge strane utiče na višu cenu kredita.

Rezultati istraživanja pokazuju i da srpske i hrvatske banke imaju najtransparentniji prikaz cene zajmova, a to se prevashodno odnosi na obavezu prikazivanja efektivnih kamatnih stopa na odgovarajući način.

Bez obzira na to što su prisutni rizici različitih vrsta, neosporno je da prostora za smanjenje kamatnih stopa ima. Tome može doprineti i Narodna banka svojim merama, ali je neophodno da poslovne banke daju svoj doprinos, posebno kroz smanjenje marži uračunatim u kamatne stope za kredite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: