Prihodi od turizma 435 mil. dolara

Za prvih devet meseci ove godine, prihodi od turizma u Srbiji povećani za 30 odstu u odnosu na isti period prošle godine.

Izvor: B92

Utorak, 25.12.2007.

08:53

Default images

Državni sekretar za turizam u Ministarstvu ekonomije i regionalni razvoj Goran Petković izjavio je da je u prvih deset meseci ove godine od turizma ostvaren devizni priliv veći od 435 miliona dolara, što je za 30 odsto više u odnosu na isti periodu prošle godine.

Petković je sumirajući rezultate tog sektora na konferenciji za novinare dodao i da je za prvih deset meseci Srbiju posetilo 2.009.633 turista, što je za 16 odsto više turista nego u 2006. godini.

Prema njegovim rečima, u godini koja je na izmaku dosta toga je urađeno na unapređenju turističkih potencijala Srbije kroz izgradnju infrastrukture, a izdvojena su značajna sredstva za turističke promocije i podsticanje kvaliteta ugostiteljske ponude.

"Oko 500 miliona dinara uloženo je u projekte putne, komunalne, energetske i turističke infrastrukture, za projekte podsticaja razvoja turizma izdvojeno je više od 100 miliona dinara, dok je 300 miliona dinara uloženo u podsticanje kvaliteta ugostitljske ponude", precizirao je Petković.

On je podsetio da je dosta toga urađeno i na izgradnji i revitalizaciji planinskih centara "Stara planina", gde su uređene i puštene u rad ski staze, "Kopaonik", gde je u toku rekonstrukcija postojećih instalacija i ugradnja opreme za podizanje bezbednosti skijaša i "Divčibare" gde su izgrađene dvosedna žičara i ski staza.

Petković je podsetio da je završeno ukupno 11 master planova, između ostalih i za "Palić", "Taru", "Goliju", "Vlasinu", "Sokobanju", "Zlatar", "Kučajske planine" i "Feliks Romulijanu" - poznato antičko nalazište.

On je naveo da je u delu nadzora aktivna bila i turistička inspekcija koja je postigla da, u više od 50 odsto slučajeva, turističke agencije oštećenim putnicima vrate iznos srazmeran neizvršenim uslugama.

U ministarstvu ekonomije očekuju da do kraja godine prihodi u turizmu premaše pola milijarde dolara, kao i da do kraja mandata ove vlade, odnosno do 2010. godine prihodi od turuzma dostignu cifru od milijardu dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: