BRIKS bi da se proširi – imaju favorita?

Alžir je po svim aspektima jedan od lidera među kandidatima za ulazak u BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika).

Izvor: Sputnjik

Četvrtak, 02.02.2023.

08:45

BRIKS bi da se proširi – imaju favorita?
Ilustracija: Shutterstock/Oleg Elkov

To je izjavio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za RT Arabik, prenosi Sputnjik.

Lavrov je napomenuo da su već iz nekoliko država stigle zvanične prijave za pristupanje organizaciji.

"Broj ovakvih zahteva premašuje prvobitni broj članica BRIKS-a – više od pet. Među tim zemljama je i Alžir. Na poslednjih pet događaja održanih prošle godine pod predsedavanjem Kine, složili smo se da je potrebno formirati zajednički pristup takvim zahtevima".

"Kao prvi korak, dogovorićemo kriterijume, parametre i uslove za prijem novih članova u naše udruženje. Alžir je jedan od lidera kandidata po svim svojim kvalitetima", dodao je ministar.

Brazil, Rusija, Indija i Kina su 2006. godine stvorile grupu BRIK. Južna Afrika joj se pridružila 2011. godine, pretvarajući je u BRIKS. Južna Afrika je 1. januara preuzela dužnost predsedavajućeg grupe BRIKS.

Kako mediji pišu, među kandidatima za stupanje u BRIKS su Alžir, Argentina i Iran, pokazuju intersovanje i Saudijska Arabija, Turska i Egipat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: