Uvoz vredan 732 miliona dolara: Ovu robu Amerika najviše traži od Rusije

Američki uvoz iz Rusije se više nego udvostručio u oktobru uprkos ekonomskim sankcijama Vašingtona prema Moskvi, objavila je američka Kancelarija za statistiku.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 08.12.2022.

09:03

Uvoz vredan 732 miliona dolara: Ovu robu Amerika najviše traži od Rusije
Ilustracija: Depositphotos, ake1150sb

Sjedinjene Države su u oktobru uvezle rusku robu u vrednosti 732 miliona dolara u odnosu na 332,1 milion dolara u septembru, navodi se u izveštaju.

To je, ipak, znatno manje u poređenju s oktobrom 2021, kada su SAD uvezle robu iz Rusije u vrednosti od 2,4 milijarde dolara, prenosi Raša tudej.

SAD su bile prošle godine peti najveći trgovinski partner Rusije u smislu ukupnog trgovinskog prometa.

Nakon pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini u februaru, Vašington je uveo sankcije Moskvi, zabranivši uvoz neke ruske robe, pre svega ruskih energenata, ali i alkoholnih pića, morskih proizvoda, neindustrijskih dijamanata...

Američki uvoz iz Rusije je sve do avgusta 2022. godine bio u stalnom padu, nakon čega je zabeležio prvo mesečno povećanje.

Prema statističkim podacima, najveća stavka u američkom uvozu ruske robe u oktobru bila su đubriva, čija je vrednost čak nadmašila nivoe beležene pre ukrajinske krize.

Druge velike ruske isporuke uključivale su gvožđe, čelik i obojene metale. Istovremeno, američki izvoz u Rusiju je u oktobru opao na 80,1 milion dolara sa 90,4 miliona u prethodnom mesecu. Poređenja radi, u oktobru prošle godine, SAD su u Rusiju izvezle robu u vrednosti od 524 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: