Ukrajina obustavlja tranzit: Evropa ostaje bez trećine isporuka gasa

Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine od sutra obustavlja tranzit gasa u Evropu preko gasne stanice "Sohranovka", navodi se u saopštenju operatora.

Izvor: B92

Utorak, 10.05.2022.

18:24

Ukrajina obustavlja tranzit: Evropa ostaje bez trećine isporuka gasa
Foto: Shutterstock/Krasowit

Gasna stanica "Sohranovka" se nalazi u Luganskoj oblasti

"Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine obaveštava da se od 07.00 časova 11. maja 2022. godine neće vršiti prijem gasa u gasni transportni sistem Ukrajine u tački 'Sohranovka'", precizirano je u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Kako je precizirano, zbog više sile nije moguć dalji transport gasa preko stanice „Sohranovka“ i pogranične kompresorske stanice „Novopskov“ koje su pod kontrolom Rusije.

Operator navodi da kroz kompresorsku stanicu „Novopskov“ prolazi skoro trećina gasa koji se isporučuje iz Rusije u Evropu tranzitom – do 32,6 miliona kubnih metara dnevno.

Kompanija navodi da je "u cilju ispunjavanja tranzitnih obaveza prema evropskim partnerima moguće privremeno prebacivanje nedostupnih kapaciteta sa tačke 'Sohranovka' u tačku 'Sudža' koja se nalazi na teritoriji koja je pod kontrolom Ukrajine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: